Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati u dijaspori

Iz Rijeke odselili u Njemačku: ''Prva tri mjeseca su bila užasna, ali baš užasna''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi par iz Rijeke koji se prije dvije godine preselio u Njemačku, sada ubire plodove svog truda. Iako, u početku nije bilo lako, a nada se sve više topila.

Da rezultati truda ne dolaze preko noći, pokazuje i primjer hrvatskog para koji se prije dvije godine preselio u Njemačku u potrazi za poslom. Život je ondje skup, a posao u struci visokoobrazovanima teže je pronaći. Ali, oni nisu odustajali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Ilustracija PORAZNO ISTRAŽIVANJE Imaju najjaču ekonomiju u Europi, ali većina stanovnika smatra da se ne isplati raditi

''Moja priča će mnogima dati vjetar u leđa i nadu da Njemačka ipak nije samo zemlja gastarbajtera, gdje ćete skupiti neko iskustvo i novac pa se vratiti u svoju domovinu. Njemačka je zemlja za ljude koji dugoročno gledaju, zemlja u kojoj ima nade za svakoga, zemlja u kojoj je tvoje mišljenje cijenjeno, gdje te poštuju i daju ti priliku ako se trudiš'', piše na blogu Život u Münchenu.

''Prije točno dvije godine, na proljeće 2015. uputili smo se moj dečko i ja s dva kofera u, nama tada potpuno nepoznatu, Njemačku, točnije u München, s cijelom našom ušteđevinom u džepu.

Nikada prije tu nismo bili, ni kao turisti. Onako prestrašeni ušli smo u autobus Autotransa, nadajući se da nas "čeka" taj dogovoreni smještaj u jednoj garsonijeri za 1000 eura mjesečno, bolje rečeno bio je to neki podrum za 1000 eura mjesečno. Nekako smo imali sreće pa nam je taj gospodin čiji je smještaj ponudio i prijavu na adresu, pa nam je to olakšalo sve ostalo, jer smo mogli nekako tražiti posao kada imamo prijavu i sređivati sve ostalo. Jer bez službene adrese je nemoguće uopće i početi tražiti posao.

Prva tri mjeseca su bila užasna, ali baš užasna. Smršavjeli smo, trebala nam je radna dozvola, jer se u Njemačkoj moglo zaposliti bez radne dozvole tek od 1. srpnja 2015., pa je to nama još više otežavalo pronalazak posla.

Kako je vrijeme prolazilo, bilo je sve lakše. Ušteđevina se dosta brzo trošila, jer je München jako skup. Nekako sam imala osjećaj da nećemo uspjeti, da ćemo se vratiti u Rijeku. Borili smo se svim snagama da uspijemo to nas je zbližilo, jer smo se zajedno borili da uspijemo bez podrške drugih ljudi. Obitelj je jedva čekala da se vratimo doma, ali mi smo tako jako htjeli ostati u Münchenu. Zašto? Jer smo tu vidjeli perspektivu, da se može uspjeti, samo je pitanje vremena kada ćemo naći posao?

Taman tada kada sam gubila nadu, dogodilo se čudo, netko će reći da smo imali sreće, ali bome tu sreću smo mi izazvali.

Moj dečko je dobio jako dobar posao u struci. Oboje smo završili fakultete u Rijeci i tražili smo isključivo posao u struci. Uspjelo nam je, trud se isplati, uvijek i uvijek, samo je pitanje vremena.

Ubrzo sam se i ja zaposlila u struci, ekonomistica sa završenim fakultetom u Rijeci. Kad danas sagledam situaciju, mogla bih reći da konkuriramo Nijemcima, nema toga tko će meni reći da stranci lošije zarađuju, da imaju lošije poslove od Nijemaca. To nije istina. Sve ovisi o vama!
Uspjeli smo relativno brzo naći stan kako imamo dobre poslove.

Danas nakon dvije godine ostvarili smo toliko toga o čemu sam u Hrvatskoj samo maštala. Putujemo svugdje, kupili najnoviji auto, opremili vrhunski stan, štedimo svaki mjesec.

Jednostavno sam presretna u Njemačkoj i preporučujem svakome, tko to stvarno želi, tko je spreman na uspone i padove, da se izbori, da tu dođe i iskoristi sve blagodati ove zemlje.''

Pratite priču mladog para na Blog.hr-u

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene