Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV doznaje

VOJNI HELIKOPTERI NA REMONTU Upitne akcije spašavanja, ugroženo traganje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovakvo stanje bi moglo potrajati mjesecima s obzirom na to da Ministarstvo obrane još nije odabralo onoga tko će ih popravljati, odnosno onoga tko će obaviti generalni servis.

Vojni helikopteri Mi-171, koji su u Hrvatsku stigli u sklopu prebijanja klirinškog duga i koji inače sudjeluju u brojnim akcijama spašavanja, doznaje Dnevnik Nove TV, u sljedećih nekoliko mjeseci bit će prizemljeni! Čeka ih remont.

Pročitajte i ovo Vojni rok; ilustracije - 2 "Nadstranačka priča" Uskoro prijedlozi za služenje vojnog roka, priziv savjesti se ne spominje: "Mislim da će se mnogi iznenaditi" Ilustracija USKOK provodi izvide Skandal s vojnim helikopterima: Remont preplatili 10 milijuna eura?

A znamo da je vojska samo ove godine spasila čak 800 pacijenata! Stoga se pitamo - tko će nas i kako spašavati? Znali se kada će se helikopteri vratiti s remonta i koliko bi ovakvo stanje moglo potrajati?

"Teško je to reći. Ovakvo stanje bi moglo potrajati mjesecima s obzirom na to da Ministarstvo obrane još nije odabralo onoga tko će ih popravljati, odnosno onoga tko će obaviti generalni servis.

Teoretski, ako to i učini u idućih mjesec do dva dana, ove bi letjelice mogle biti na remontu najmanje deset mjeseci, ako ne i dulje.

Dakle, u onim kritičnim vremenima i ljetnim mjesecima, odnosno najkasnije do kraja 2017. godine, na njih se neće moći računati.

Ministarstvo obrane će u međuvremenu računati na puno starije helikoptere. Dio njih se nedavno vratio s remonta, ali Ministarstvo nije otkrilo koliko će njih biti spremno poletjeti i gdje će biti raspoređeni.

U cijeloj priči postavlja se pitanje zašto se čekalo sve dosad, zašto se čekao posljednji trenutak s obzirom da se znalo koliko ti helikopteri uopće mogu letjeti", otkrila je novinarka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Po jedan helikopter MI-171 će ostati u bazama na Krku i u Divuljama gdje su veza s otocima.

Iz Ministarstva obrane uvjeravaju da cijeli posao oko remonta neće ugroziti akcije spašavanja. Međutim, nije dobiven odgovor imaju li za to i koliko drugih letjelica na raspolaganju.

"U upotrebi će biti i helikopteri MI-8, koji će se isto tako koristiti. Oružana snage bit će spremne i dalje provoditi svoje zadaće", rečeno je u Ministarstvu.

Samo ove godine vojni helikopteri spasili su 800 pacijenata, proveli jednako toliko sati u zraku. Osim unesrećenih, prevezli su gotovo 1500 osoba, od dežurnoga osoblja, do obitelji stradalih. Ljeti u špici sezone najviše je posla.

"Helikopteri su nama alat bez kojeg mi ne možemo funkcionirati. Ne možete u goste zvati nekoga ako mu ne možete osigurati upravo jednu vrhunsku i brzu pomoć u slučaju da mu se bilo što dogodi", kazao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Gorska služba spašavanja godinama traži bolje rješenja od ovoga. Od posljednjeg pilot projekta s Talijanima država je odustala. Hitna helikopterska pomoć za samo čeriti mjeseca stajala je više od 10 milijuna kuna. Kad nisu mogli poletjeti, uskakala je vojska.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene