Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Upisna groznica: Većina školaraca želi u gimnazije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok maturanti očekuju rezultate državne mature, za osmaše krajem mjeseca počinje upisna groznica.

U javnim srednjim školama ove godine ima više od 53 tisuće mjesta, a ponovno se očekuje velika navala na gimnazije. Nitko se ipak ne usuđuje preporučiti učenicima koju školu upisati da ne završe na burzi.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola

'Oni sada smatraju, četiri godine gimnazije, bit ću zreliji, stariji i pametniji, tada ću odabrati školu odnosno buduće zanimanje kroz fakultet. Mislim da je to jedan od trendova u posljednje vrijeme', kaže Dalibor Bronzović, ravnatelj OŠ Rapska. 24 posto mjesta u srednjim školama otpada na gimnazije, nešto više nego prošle godine, 41 posto na tehničke četverogodišnje škole, 30 posto strukovne trogodišnje. Omjer je to kao i prijašnjih godina.

'Svatko na svojoj mikro regiji, mislim prije svega na županije vodi računa o tome da upisani učenici pokrivaju buduće tržite rada', ističe Želimir Janjić, državni tajnik za srednje škole. S kojom školom današnji osmaši neće završiti na burzi teško je reći. Ima rijetkih zanimanja koja su tražena, a gotovo ih nitko ne upisuje.

'Uglavnom zanimanja u obrtu, tipa zanimanja dimnjačar gdje nemamo posebnih interesa za taj upis. Također neki zanati kao što su vezani uz rad zlatara', dodaje Janjić. S Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ne mogu ništa preporučiti osmašima, u velikoj nezaposlenosti sva su zanimanja suficitna. A među nezaposlenima 30 posto su mladi do 29 godina. Bilo bi ipak najgore da im obrazovanje završi s osnovnom školom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene