Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UNICEF ulaže 1,69 milijuna kuna za podršku djeci s teškoćama

UNICEF je s partnerima pokrenuo program 'Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama' vrijedan 1,69 milijuna kuna (FOTO: UNICEF)
UNICEF je s partnerima pokrenuo program 'Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama' vrijedan 1,69 milijuna kuna (FOTO: UNICEF)
Čak 32 ustanove dobile su modernu tehnologiju i edukaciju za potpomognutu komunikaciju.

S ciljem da uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji, UNICEF je s partnerima pokrenuo program "Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama" vrijedan 1,69 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo PR Oglas Ovih blagdana UNICEF vas poziva da budete nada i podrška najranjivijim djevojčicama i dječacima Za djecu u Gazi nema djetinjstva - 6 Pakao u pojasu Gaze Za njih nema djetinjstva: Čupaju si kosu, grebu se do krvi, imaju napadaje panike i rane znakove PTSP-a, prestravljena su

Povodom primopredaje donacije vrijedne opreme Centar za autizam obišla je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj u društvu regionalne direktorice UNICEF-a Afshan Khan i predstojnice hrvatskoga ureda UNICEF-a Valentine Otmačić.

U sklopu programa provedena je sveobuhvatna edukacija stručnjaka koji rade s djecom i osigurana je oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova, uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 12 udruga te 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi.

"Komunikacija je nužna kako bismo mogli izraziti svoje potrebe, interese i razmišljanja. Ona je nužna za postojanje i pravo je svakog ljudskog bića. Zato želim izraziti našu zahvalnost za ovu vrijednu donaciju, jer njome djeca s autizmom i drugim složenim komunikacijskim teškoćama dobivaju priliku da ostvare svoj puni potencijal,“ kazala je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam u Zagrebu.

U svakoj zemlji u kojoj djeluje, UNICEF traži tehnološka rješenja koja mogu poboljšati kvalitetu života najranjivije djece. To je donacijom 120 tableta za potpomognutu komunikaciju podržala i tvrtka Samsung.

U Centru za autizam i drugim ustanovama koje su dio programa "Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama" koji se provodi u suradnji s Edukacijskim i rehabilitacijskim fakultetom, sada imaju znanje i opremu koja će pomoći djeci, koja to inače ne bi mogla, da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje.

"Veseli me što je UNICEF dio tima koji je donio nadu, ohrabrenje i osnažio obitelji koje ulažu toliko truda u brigu o svojoj djeci. U Centru za autizam vidjela sam kako tehnologija koju smo osigurali zajedno s partnerima iz privatnog i javnog sektora ima ključnu ulogu u ostvarivanju potencijala djece s poremećajima iz autističnog spektra.

Zato pozdravljam napore koji idu u smjeru da ovakva tehnologija bude dostupna svakom djetetu kojemu je potrebna kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja,” kazala je Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju prilikom uručenja donacije u Centru za autizam u Zagrebu.

S obzirom na dokazanu dobrobit koju djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama donosi potpomognuta komunikacija, UNICEF podržava sve inicijative čiji je cilj povećati pristup potpomognutoj komunikaciji kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene