Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna oprema

Donacija UNICEF-a: Hrvatski zatvori dobili su igračke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igračke i didaktička oprema vrijedni su 142 tisuće kuna, a njima će se opremiti prostorije za susret roditelja i djece

Igračke i didaktičku opremu vrijednu 142 tisuće kuna Unicef je donirao hrvatskim zatvorima i kaznionicama kako bi opremili prostorije za susrete djece s roditeljima u pritvoru ili na odsluženju zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Putovnica (Foto: Dnevnik.hr) Kraj gužvama? Policija objavila važnu obavijest za dio Zagrepčana: Sada će po dokumente morati na novu lokaciju PR Oglas Ovih blagdana UNICEF vas poziva da budete nada i podrška najranjivijim djevojčicama i dječacima

Prema podacima Ministarstva pravosuđa tijekom prošle godine u zatvorima je bilo 1205 očeva koji imaju 2.197 malodobne djece te 69 majki s 141 malodobnim djetetom. Zabilježeno je čak 6.273 posjeta djece zatvoreniku te 635 posjeta zatvorenicama.

U Unicefu, čija je predstavnica danas u zatvoru u Remetincu donaciju uručila zamjenici ministra pravosuđa, ističu da djeca puno spremnije posjećuju roditelja u zatvoru ako postoji poseban prostor prilagođen njima.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt kazala je da zatvori ne smiju biti prostor u kojem će se djeca zatvorenika osjećati nelagodno.

"Djeca nisu ništa kriva i moramo učiniti sve da dodatno ne trpe zbog svojih roditelja. Moramo im osigurati kontakt s roditeljima, ali i spriječiti traume", ustvrdila je Artuković Kunšt.

Cilj djeci posjete učiniti humanijim i toplijim

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je da boravak roditelja u zatvoru utječe na djete i njegov razvoj, ali da im je država to teško razdoblje dužna olakšati pružanjem podrške "kako ne bismo u budućnosti plaćali cijene propusta".

"Humaniziranje prostora u kojima se djeca i roditelji susreću jedan je od načina podrške za kojin se zalažemo i standard razvijenih europskih zemalja", zaključila je pravobraniteljica.

Predstojnica Unicefova ureda u Hrvatskoj Đurđica Ivković rekla je da djeca ne smiju plaćati danak za nedjela svojih roditelja te da im se unatoč odvojenosti ne smije uskratiti roditeljska ljubav. "Naša je dužnost svakom djetetu osigurati poticajno odrastanje bez obzira na obiteljske okolnosti iz kojih dolazi. Znajući koliko je djeci čiji su roditelji u zatvoru teško, nastojali smo im posjete učiniti humanijim i toplijim", kazala je predstavnica Unicefa koji je 21 zatvoru i kaznionici donirao igračke, slikovnice, bojanke, društvene igre, namještaj i drugu opremu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene