Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZZO dug želi riješiti nagodbom

Unatoč izvrsnom poslovanju, tvrtka Mrsićeve supruge duguje HZZO-u 10,6 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč izvrsnim poslovnim rezultatima, tvrtka Shire d.o.o. (donedavno Solpharm), koju je Dijana Šucbah Mrsić, supruga bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, lani prodala multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., još od 2012. Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) duguje više od 10,6 milijuna kuna.

Taj je dug Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u srpnju ove godine odlučio riješiti nagodbom, tako da je ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić u dopisu od 29. srpnja pozvao Shire d.o.o. da se očituje stoji li još kod ponude iz prosinca prošle godine, po kojoj bi dug namirili u lijekovima kroz određeni broj godina.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

Shire bi, po dopisu koji Hina posjeduje, HZZO-u kroz idućih 15 godina isporučio 451 bočicu lijeka Replagal, a kroz šest godina 13 bočica lijeka Elaprase, ukupne vrijednosti 6.338.000 kuna. HZZO je tvrtki dao 15 dana da se očituje na dopis, uz napomenu da će u protivnom pred nadležnim tijelom pokrenuti postupak u svrhu naplate ukupnog duga koji, kako se navodi u dopisu, iznosi 10.621.026 kuna.

U HZZO-u potvrđuju kako je riječ o dugu nastalom u razdoblju od 2010. do 2012., na temelju ugovorenog "payback modela". HZZO, naime, na godišnjoj razini procjenjuje kolike će količine nekog lijeka biti potrebne pacijentima u Hrvatskoj, a nositelji odobrenja za lijek se ugovorom obvezuju da će, pokaže li se da je lijek potreban većem broju pacijenata, povećanu količinu osigurati o vlastitom trošku. Riječ je o praksi uobičajenoj i u drugim zemljama, kojom nacionalni zavodi štite vlastiti proračun.

U ovom slučaju radi se o lijekovima za rijetke bolesti uvrštenima na HZZO-ov popis posebno skupih lijekova. Riječ je o tri lijeka proizvođača tvrtke Shire HGT, čiji je nositelj odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet u Hrvatskoj u trenutku stavljanja na listu bila tvrtka Solpharm d.o.o., te jednom lijeku proizvođača tvrtke Catalent, čiji je nositelj odobrenja također bio Solpharm. U HZZO-u napominju da od ulaska Hrvatske u EU, u srpnju 2013., Solpharm više nije nositelj odobrenja za te lijekove.

Hini su potvrdili kako je u internoj kontroli ustanovljeno da Shire nije vratio dug HZZO-u, pa su u tijeku pregovori s tom tvrtkom o načinu podmirenja duga. "Dug je nastao za ugovorno razdoblje 2010.-2012. godine. Postupak još nije gotov pa ne možemo znati na koji način će dogovor biti postignut. U krajnjem slučaju, ako ne bude dogovora, HZZO će pokrenuti postupak radi naplate duga pred nadležnim institucijama", stoji u odgovoru HZZO-a.

Takvi dugovi rješavaju se u hodu

Naglašavaju da HZZO nema ugovore o isporuci bolničkih lijekova, odnosno naplati prometa prodaje lijekova s tvrtkama, već u tu svrhu ima ugovore isključivo s bolničkim ustanovama. Nisu, međutim, odgovorili jesu li slične nagodbe uobičajene, koliko ih je sklopljeno ili su u tijeku, kao ni zašto dug već nije naplaćen s obzirom da je riječ o tvrtki koja se hvali izvrsnim poslovnim rezultatima.

Neslužbeno se može čuti kako su takvi slučajevi iznimno rijetki, a dugovi za lijekove na temelju "payback modela" rješavaju se u hodu, nakon što HZZO utvrdi podatke o potrošnji i način povrata.

Dug koji se pojavi tijekom jedne godine obično se vraća u lijekovima kroz iduću godinu, osim ako tvrtke nisu suglasne s visinom duga koju im utvrdi HZZO. No, i u tim slučajevima nagodbe se postižu relativno brzo, tvrde Hinini sugovornici u drugim tvrtkama koje posluju na tržištu lijekova i imaju slične ugovore s HZZO-om. Kažu kako nemaju saznanja da netko na temelju ugovorenog "payback modela" tako dugo nije vratio dug HZZO-u.

Zašto dug još uvijek nije vraćen ne zna ni tadašnji ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, koji je Hini potvrdio kako mu je poznato da su se HZZO i tvrtka Shire od 2011. sporili oko visine duga, a prijepor su nastavili rješavati pravnici. "Koliko vidim iz dokumenta, pravnici su postigli nagodbu te će HZZO naplatiti stvoreni dug. Ne znam kakva je trenutna situacija u HZZO-u na tu temu", odgovorio je Varga Hini na upit kako je nastao sporni dug i zašto do danas nije vraćen.

Šucbah Mrsić osnovala je tvrtku Solpharm d.o.o. 2003. godine. Registrirana je za niz djelatnosti, godinama je konzultant vrhunskih farmaceutskih kompanija, a poseban je uspjeh zabilježila u dovođenju na tržište lijekova za rijetke bolesti međunarodnih farmaceutskih tvrtki u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama srednje i istočne Europe.

Nagli porast prihoda

Kontinuirano bilježi rast prihoda, a lani je uprihodovala 21.099.900 kuna i ostvarila 6.869.700 kuna neto dobiti. Tvrtka zapošljava 13 osoba s prosječnom neto plaćom od 24.938 kuna i kao takvu ju je Šucbah Mrsić lani prodala Shireu Pharmaceuticals Ireland, kompaniji koju je do tada savjetovala i zastupala na hrvatskom tržištu. U Shireu je ostala na funkciji direktorice.

Solpharm d.o.o. u više je navrata privlačio pozornost medija, posebno nakon naglog porasta prihoda u 2012. sa 10,45 milijuna kuna na 16,38 milijuna. Neto dobit tvrtke tada je porasla s 3,83 milijuna na oko 8,66 milijuna kuna.

Šucbah Mrsić odbija, međutim, svaku vezu poslovnog uspjeha svoje tvrtke sa činjenicom da joj je suprug od 2011. do lani bio ministar. Naglašava da je prihod najvećim dijelom ostvaren na stranim tržištima, a Solpharm godinama bilježi kontinuirani rast unatoč promjenama ekonomskog i političkog okruženja na tržištima na kojima je prisutan.

Iz Shirea d.o.o. nisu željeli odgovoriti o detaljima vezanim uz dug prema HZZO-u, pozivajući se na poslovnu tajnu.

"Društvo Shire se u svom poslovanju pridržava svih zakonskih i ugovornih obveza, kao i najviših etičkih standarda. Upravo iz tog razloga, nismo u mogućnosti komentirati uobičajene i tekuće poslovne odnose s našim poslovnim partnerima, uključujući HZZO, sve dok postoje obveze povjerljivosti i čuvanja poslovne tajne propisane ugovorima s našim partnerima", uzvratili su Hini na pitanja o dugu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene