Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN potvrdio primitak Pocarovog pisma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Michele Montas potvrdila je u ponedjeljak da je predsjednik Haškoga suda Fausto Pocar prošloga petka predsjedavajućima Opće skupštine i Vijeća sigurnosti UN-a uputio pismo kojim je navodno reagirao na hrvatske prosvjede zbog presude "vukovarskoj trojci" za zločin počinjen na Ovčari.

Montas je potvrdila da je Pocar uputio pismo, ali ga je odbila
komentirati "dok ono ne bude objavljeno kao službeni dokument UN-a".

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Hrvatski mediji su prošloga tjedna objavili da je predsjednik
Međunarodnoga suda

suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Fausto Pocar u tom pismu optužio Hrvatsku da diplomatskim pritiskom zbog presude tzv. vukovarskoj trojici želi utjecati na nezavisnost suda.

Pocar će u New Yorku 15. listopada predati redoviti izvještaj pred
Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, ali ovo pismo neće biti dio toga izvještaja jer se ono odnosi na razdoblje od 1. kolovoza 2006. do 31. srpnja 2007, prije nego što je donesena sporna presuda za Ovčaru.

U raspravi koja će u UN-u biti otvorena nakon Pocarovog izvještaja sudjelovat će i hrvatski premijer Ivo Sanader. Predsjednik hrvatske Vlade već je ranije pismom Faustu Pocaru i Ujedinjenim narodima izrazio nezadovoljstvo presudom "vukovarskoj trojici", zato što je jedan optuženi za zločin na Ovčari 1991. osuđen na 20 godina zatvora (Mile Mrkšić), drugi na pet (Veselin Šljivančanin), a treći je oslobođen optužbe (Miroslav Radić).

Sanader je u ponedjeljak izjavio da Hrvatska ima pravo tražiti da se žrtvama Vukovara i Ovčare kroz međunarodni Haški tribunal dade satisfakcija na način da se zločinci kazne pravedno. 

- Hrvatska poštuje svoje međunarodne obveze, ali u jednu od međunarodnih obveza spada i to da kažemo istinu i da tražimo pravdu, kao što je obveza po hrvatskom ustavnom zakonu i po međunarodnim zakonima surađivati s Haagom. Budite sigurni da se neću umoriti tražeći pravdu za vukovarske žrtve i žrtve s Ovčare, poručio je Sanader novinarima nakon polaganja vijenaca na Mirogoju podom Dana neovisnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene