Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon kratke i teške bolesti

Umro Srećko Lipovčan u 67. godini života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srećko Lipovčan, sveučilišni predavač, novinar, urednik i nakladnik te predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije, umro je noćas u 67. godini nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu.

Kao profesionalni novinar i publicist od 1962. u raznim pisanim medijima i na radijskim postajama objavio je više od od 1.500 novinarskih i publicističkih tekstova. Srećko Lipovčan rođen je u Zagrebu 25. rujna 1942. U rodnome gradu završio je Klasičnu gimnaziju, diplomirao povijest na Filozofskome fakultetu gdje je stekao i akademski stupanj doktora znanosti u području humanističkih znanosti, na području znanosti o književnosti. Završio je i novinarsku školu Radio Zagreba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kolege u šoku Iznenada preminuo glazbeni urednik Hrvatskog radija: "Posvećen glazbi, uvijek je tražio ono najbolje" Slika nije dostupna BOGATA POLITIČKA BIOGRAFIJA Umro jedan od osnivača HDZ-a, bivši zagrebački župan i saborski zastupnik u tri mandata

Povijest, germanistiku i slavistiku studirao je i na sveučilištima u Koelnu i Berlinu. Od 1963. radio je kao novinar, kritičar i urednik u listovima 'Telegram', 'Prolog', Hrvatski tjednik i na radiopostajama Zagreb, Koeln i Berlin. U Muzičkom informativnom centru (MIC) bio je urednik od 1979. do 1983., a od 1990. do 1993. stalni dopisnik radija Deutsche Welle u Koelnu. Lipovčan je 1992. osnovao Erasmus Nakladu u kojoj je bio i jedan od urednika. Među ostalim, bio je član Društva hrvatskih književnika (DHK) gdje je više godina uređivao časopis za međunarodne književne veze 'Most/The Bridge'. Bio je i član Kulturnog vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju i europske integracije Ministarstva kulture te Vijeća Zajednice hrvatskih nakladnika i knjižara.

Područja njegova znanstveno-istraživačkog interesa bili su: hrvatska politička i kulturna povijest 19. i 20. stoljeća, hrvatsko novinarstvo i publicistika, masovni mediji, život i djelo doktora Ive Pilara te hrvatsko iseljeništvo u Europi. Na tim je područjima radio u Institutu za društvena istraživanja Ivo Pilar te kao predavač na Hrvatskim studijima zagrebačkog Sveučilišta. Objavio 50 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao na četrdesetak znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Uredio je više od 150 knjiga.
Srećko Lipovčan bio je predsjednik Upravnog vijeća Hine u koje ga je Hrvatski sabor imenovao na sjednici 16. veljače 2007. iz reda stručnjaka za medije. Na konstituirajućoj sjednici Upravnog vijeća Hine održanoj 6. ožujka 2007. Srećko Lipovčan jednoglasno je izabran za predsjednika. Obavijest o vremenu pokopa bit će naknadno objavljena.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene