Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak virtuoza

Nakon duge borbe s leukemijom preminuo Šutej

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon teške bolesti naš je veliki dirigent Vjekoslav Šutej preminuo danas u Zagrebu.

Hrvatski glazbeni virtuoz preminuo je danas u 14.20 sati u KB Rebro. Nakon zdravstvenog pregleda 2008. maestru Šuteju je dijagnosticirana akutna leukemija, nakon čega je odlučio pomoć potražiti u inozemstvu. Hitno je, na preporuku prijatelja, jednog od 'tri tenora' Jose Carrerasa, otputovao na liječenje u Seattle u Sjedinjene Američke Države, gdje se liječio devet mjeseci i transplantirao koštanu srž. U travnju 2009. vratio se u Zagreb. No, tijelo ipak nije prihvatilo stanice pa je maestro završio u bolnici u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ZAGREBU Preminuo jezikolovac Radoslav Katičić, jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika V.S. Naipaul (Foto: AFP) Vidiadhar Surajprasad Naipaul Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio''

>> Zbog odustajanja donora Šutej ostao bez koštane srži?

Potom je tipizacijom tkiva utvrđena je nedvojbena podudarnost dobrovoljnog darivatelja koštane srži iz nacionalnog registra davatelja za maestra Vjekoslava Šuteja, no potencijalni darivatelj se predomislio.

Biografija

Šutej je rođen u Rijeci 31. srpnja 1951. Dirigiranje je studirao kod Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se je kod Franca Ferrare u Rimu. Od godine 1979. do 1989. bio je prvim dirigentom HNK-a u Splitu. Od 1986. do 1990. bio je umjetničkim ravnateljem Hollybush Festivala u New Jerseyu, a od 1990. do 1993., s porastom svoje međunarodne karijere, bio je glazbenim ravnateljem Gran Teatro Fenice u Veneciji.

>> Suradnici i struka tuguju za maestrom Šutejom

Godine 1990. utemeljio je Real Orquestra Simfonica de Sevilla, kojemu je ostao ravnateljem i šef-dirigentom do 1996. Maestro Šutej 1994. debitirao je u Bečkoj državnoj operi gdje je imao više do 100-injak izvedaba opera kao što su Pikova dama, La Boheme, Don Carlos, Cavalleria rusticana, Pagliacci, Madam Butterfly, Aida, La Juive, Tosca i Carmen. 2002. imenovan je ravnateljem glazbenoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

2003. postao je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije. Maestro Šutej ravnao je, uz ostalo, na prva četiri koncerta Božić u Beču s Plácidom Domingom i Joséom Carrerasom. Dobitnikom je brojih priznanja i nagrada, među kojim su Orden grada Beča i Nagrada grada Zagreba, te je počasni član Real Academia de Belles Artes, kao i počasni građanin Seville.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene