Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati hrvatski karizmatik

VIDEO Preminuo fra Zvjezdan Linić: 'Bio je skroman i pun ljubavi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je, nakon teške bolesti, u 73. godini preminuo fra Zvjezdan Linić. Mnoštvo vjernika stiglo je u Kuću susreta Tabor gdje je pred oltarom položen lijes ovog najpoznatijeg hrvatskog karizmatika.

Na Facebook stranici Kuće susreta Tabor u subotu rano ujutro je objavljeno:

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

"Draga braćo i sestre, danas u subotu 7. prosinca 2013. godine, okrijepljen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo naš brat fra Zvjezdan Linić u 73. godini života, 56. redovništva i 47. svećeništva.

O sprovodnim obredima javit ćemo Vam naknadno.

Pokoj vječni, daruj mu, Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru Božjem!"

Vjernici stižu u Kuću susreta Tabor

Otkad se saznalo za tužnu vijest, vjernici su u suzama stizali u Kuću susreta Tabor. Zahvalni su pateru Liniću što im je pomogao u teškim trenucima, a mnoge izliječio. 'Dobili smo novog zagovornika na nebu', poručuju.

Lijes fra Zvjezdana je izložen pred oltarom u kapelici Sv. Franje.

'Bio je jednostavan, skroman i pun ljubavi za sve. Nije se volio fotografirati, ali jednom smo ga prilikom uspjeli nagovoriti. Tu ćemo uspomenu čuvati zauvijek. Imao je veliko srce. Bio je uvijek pozitivan, a volio se ponekad i našaliti. Sjećam se, jednom sam stajao u redu za ispovijed. Fra Zvjedan mi je prišao, te kroza smijeh rekao 'Tomislave, što ti radiš tu? Zar mi nisi obećao prošli put da nećeš više griješiti' i potapšao me po ramenu', prisjetio se Tomislav Prigorec koji je iz Rakitja s obitelji došao u Kuću susreta Tabor u Samoboru da se pokloni preminulom fra Zvjezdanu Liniću.

'Uz njega sam doživjela preobraćaj. Bila sam samo običan vjernik, ali preko njegovih sam poruka spoznala Boga u potpunosti', u suzama je rekla Vesna Prigorec.

Višnja se zbog njega preselila iz Zagreba u Samobor. Njegove molitve i poruke o životu učinile su je, kaže, hrabrijom i čvršćom osobom.

'Ne mogu prestati plakati. Znam da je bio teško bolestan i da ga je Bog htio uzeti k sebi, ali sam čvrsto molila da ostane još s nama. Možda je ipak bolje što mu je Bog skratio muke. Bio je poseban i zauvijek ću ga nositi u srcu', poručila je 69-godišnja Višnja Kordić.

Svi ga opisuju kao sveca i velikog karizmatika. 'Ovo je žalostan dan. Napustio nas je jedan izvanredan i pristupačan čovjek. Nitko se nije znao uvući pod kožu ljudima kao on. Teško da će ga itko moći zamijeniti', istaknuo je Ivica Pintarić.

Obitelj Brkić često je išla na njegove seminare i duhovne obnove. 'Sigurno će postati svetac. Nitko nije napravio više za vjeru i obraćenje u Hrvatskoj od njega', kazali su Dubravko i Tina Brkić koji su doveli i svoga jednogodišnjeg sina Nikolu da se oprosti sa fra Linićem.

Sprovod u srijedu

Sprovod će biti u srijedu na franjevačkom groblju u Samoboru, a u utorak u 18h će  u crkvi, u sklopu franjevačkog samostana, biti misa i bdijenje.

Teška bolest

Podsjetimo, nakon što mu je pozlilo fra Zvjezdan Linić je 6.ožujka primljen u bolnicu. Tada su mu pronađene tumorske tvorbe te su liječnici ubrzo započeli s terapijom zračenjem te kemoterapijom. Iz bolnice je bio pušten na kućnu njegu.

Da se fra Zvjezdan odlično nosio s teškom bolešću svjedočili su njegovi liječnici, a svakodnevno ga je u Taboru posjećivao njegov osobni liječnik dr. Slavko Lovasić. Brojni njegovi suradnici svakodnevno brinuli su za njega, a najviše njegova sestra Neda, koja je posljednjih mjeseci danonoćno bdjela uz svoga brata.

'Ovo je njegova najveća duhovna obnova. Naime, stotine i tisuće ljudi mole za njega otkako se razbolio. I nikako ne prestaju. Završe jednu devetnicu pa započnu drugu', rekla nam je njegova sestra Neda za jednog od naših nedavnih susreta.

Fra Zvjezdan Linić utemeljio je Kuću susreta Tabor u Samoboru, koja je postala središte duhovnih obnova i seminara koje je on vodio. Kroz Tabor godišnje bi prolazilo oko 25.000 vjernika iz cijele Hrvatske.

Pismo fra Zvjezdana Linića iz svibnja ove godine

U svibnju je na Facebook stranici Kuće susreta Tabor objavljeno njegovo pismo:

"Dugujem svim prijateljima Tabora, svim čitateljima biltena i svima koji me prate iz prve ruke nekoliko riječi u vezi moje bolesti, liječenja, budućnosti.

Ja imam 72 godine života. Smatram to već čudom Božjim, a pogotovo da mogu intenzivno raditi za Kraljevstvo Božje na način kako su mi to poglavari omogućili u zadnjih 16 godina u Kući susreta TABOR. Bogu sam zahvalan za sve godine moga svećeništva, a osobito za ove zadnje godine. Prema tome od Gospodina kao dar prepoznajem radosti dubokih susreta u vjeri, mogućnost svjedočenja, svaki susret u molitvi s pojedincima, svaku ispovijed, sve! Prihvaćam od Gospodina zdravlje, umor, bolest: sve se pretvara u milost Božju.

Sadašnja situacija: Početkom ožujka moj lokalni doktor koji redovito brine za moje zdravlje već godinama primijetio je intenzivniji umor i predložio je bolnički boravak zbog intenzivnijih pregleda. U KBC 'Sestre milosrdnice' u Vinogradskoj primljen sam i tamo boravio 10 dana. Bio sam okružen izuzetnom pažnjom, praćen vrlo profesionalno. Obavio puno pregleda i bio pod aparatima. Ja se volim našaliti: kad odeš na takve pretrage, liječnici moraju nešto naći. No, oni su se iskreno trudili da mi pomognu ako je stanje gdje oni to mogu. Našli su ne baš bezazlenu dijagnozu u glavi tumorozne naravi koja zahtijeva hitnu i radikalnu intervenciju. Oni to zovu 'Glioblastioncerebri' tumorozno. A možda sam i nešto krivo napisao. Svakako glavni koji tu kliniku vodi, dr. Rotim mi je rekao da je ozbiljno. On je u tom pogledu više operater, ali je sam predložio, zbog svega što on vidi iz nalaza, da bi bilo bolje odmah zračenje i kemoterapiju da se vidi može li se držati pod kontrolomi može li se smanjiti. I tako sam krenuo u terapiju i evo za par dana nadam se da ću završiti prvu udarnu terapiju: 30 radio zračenja i paralelno s time pijem u tabletama kemoterapiju. Izdržavam dobro, a na kraju će napraviti kontrolu i reći daljnju strategiju liječenja. Moram reći da sam izuzetno dirnut njihovom brigom, osobnim pristupom, ljubavlju. Jako vjerujem našim liječnicima. Molim Boga za njih, a i vi kad molite za mene molite i za njih da im Bog da svjetlo, pomoć u radu, snagu (a možda i čvršću vjeru!).

Internetom, osobito na Facebooku lutaju svemoguće izjave. Zadnja je da sam čudesno ozdravio. To nije iz mog izvora. Ja vjerujem. Ja se osjećam prilično dobro, ali fizički malo umorno jer sam oslabio 12 kg. I držim Isusa za ruku (pazite, ne doslovno fizički nego srcem!). Ali želim da liječnici potvrde moje ozdravljenje i znam da je onda to čudo Božje ljubavi. Prema tome 'stanovite glasine' da sam se rušio, da sam padao, da sam operiran, da sam ozdravio nisu od mene niti odgovaraju istini: ne volim da netko ni u ime svoje neke karizme spoznaje širi to kao od Duha Svetoga.

A nešto najljepše u mojoj priči ste mnogi od vas: dobivam tisuće poruka po svim elektroničkim pomagalima da se mole za mene; dobivam divne kratke i dulje molitve; dobivam izjave ljubavi i ohrabrenja. Svijet je pun ljubavi i ta spoznaja me grije i osjećam silnu zahvalnost za sve vas. Nemoguće je ne biti zdrav i veseo, zahvalan i pun nade pored svih vas. Vi ste moja logistika pred Bogom. Hvala vam. Zato sam odlučio nastaviti redovito raditi na Taboru s duhovnim obnovama jer to mi je najbolja terapija. Dođite! U ovom biltenu imate programe do Velike Gospe i malo dalje. Volim vas i blagoslivljam.

fra Zvjezdan Tabor, svibanj 2013."

(D.B./J.R./Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene