Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudionik neobične drame

"Bilo je hladno i mračno. Počeo sam piti...": Umro američki vojnik koji je 1965. dezertirao u Sjevernu Koreju

Charles Robert Jenkins (Foto: AFP)
Charles Robert Jenkins (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki vojnik koji je prije više od pola stoljeća dezertirao u Sjevernu Koreju i tamo i ostao gotovo 40 godina umro je u ponedjeljak u Japanu u dobi od 77 godina, objavili su u utorak mediji.

Jedna od najneobičnijih hladnoratovskih drama započela je 1965. kada je Charles Robert Jenkins, tada 24-ogodišnji narednik nadimka Scooter iz Sjeverne Karoline nestao jedne noći u siječnju dok je bio u ophodnji u blizini demilitarizirane zone između dviju Koreja.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Jenkins je 2004. izjavio da je prebjegao kako bi izbjegao dužnost u Južnoj Koreji i izmakao ratu u Vijetnamu.

"Bilo je vrijeme Božića, bilo je hladno i mračno. Počeo sam piti. Nikad nisam popio toliko alkohola", ispričao je.

Popio je, kako je rekao, deset piva, uzeo ljude u ophodnju i rekao im da pričekaju dok provjeri cestu ispod njih. Tada je krenuo prema Sjevernoj Koreji, stavivši na vrh puške bijelu majicu.

Kaže da je planirao otići u Rusiju i predati se, i nije očekivao da će ga Pjongjang zadržati.

Dok je bio u Sjevernoj Koreji učio je vojnike engleski i glumio zlog američkog špijuna u propagandnom filmu. Jenkins je tamo susreo i oženio Hitomi Sogu, Japanku 20 godina mlađu od njega koju je otela Sjeverna Koreja kako bi pomogla u obučavanju špijuna.

Strah za osobnu sigurnost i sigurnost obitelji koju je zasnovao onemogućili su mu da odbije bilo kakavu zadaću koja je stavljena pred njega.

"Ne kažete 'ne' Sjevernoj Koreji. Kažete jednu lošu stvar o Kim Il-sungu i iskopali ste si rupu, jer nestajete" rekao je, misleći pritom na osnivača te države.

Sogi je dopušteno da se vrati u Japan 2002. a Jenkins je otišao za njom s njihove dvije kćeri 2004. Tamo je napisao knjigu o svojim iskustvima u Sjevernoj Koreji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene