Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pitanju 100.000 objekata

Umjesto rušenja: Vlada će legalizirati bespravno sagrađene kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koliko obitelji živi u bespravno sagrađenim kućama diljem Hrvatske? Procjene su kako je u pitanju 100.000 takvih objekata, pa i toliko obitelji. Do sada se problem planirao rješavati i jednim dijelom rješavao rušenjem.

No, Banski dvori imaju novi plan. Uskoro će Vlada donijeti odluku da se, posebnim, jednokratnim porezom, svim vlasnicima takvih bespravno sagrađenih objekata omogući legalizacija. Plaćalo bi se u ratama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

Obitelji koje žive u takvim kućama dobile bi papire, a država, procjenjuje se, nekoliko milijardi kuna koje bi uložila u obnovu ostalih dijelova Hrvatske. No, ovakav model koji bi riješio bolno pitanje podijelio je mnoge. Dok su graditelji čije su kuće smaknute s lica zemlje izgubili i pola milijuna eura, one kojima su bageri zaobišli kuće legalizacija će košati svega 30-ak tisuća kuna.

>> Vlasnici porušenih kuća spremni na štrajk glađu

U Hrvatskoj je porušeno oko 1.300 bespravnih objekata. Nagađa se da ih s mostovima i tunelima ima oko 250 tisuća. Čak i oni kojima su kuće čudom ostale čitave, nisu za legalizaciju pod svaku cijenu.

'Ne smije se dozvoliti da općina Rogoznica ostane bez sredtsava i da država uzme sebi komunalne doprinose. Sva sredstva trebala bi ostati lokalnoj zajednici', rekao je Ivan Nikolić, savjetnik za prostorno uređenje općine Rogoznica.

Najviše bespravne gradnje ima u Dalmaciji, prednjači splitsko područje s dvadesetak tisuća, te zadraski otoci. Brojni u iznenadnoj odluci Vlade ne vide logiku. 'Nije pošteno prema ljudima kojima je srušena kuća da moraju napraviti novu, a da ovi bez problema legaliziraju', rekao je Boris Pavić.

No, između dva loša rješenja Vlada se odlučila za manje loše. Ekstra porezom pa i na rate do potrebnih papira osigurat će mir obiteljima, a državu koliko toliko dovesti u red.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene