Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv nametnika

U Dolinu Neretve bit će pušteno 20 milijuna radioaktivnih mušica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi se o doista posebnoj vrsti...

Iako imaju pomalo zastrašujuće ime, one su zapravo korisne, zamjenjuju pesticide u borbi s pravim nametnicima i štetočinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigle iz BiH Gomile smeća zatrpale dolinu Neretve Slika nije dostupna Veliki problemi za maslinare Suša ugrozila masline u dolini Neretve

Riječ je o vrsti Ceratitis capitata ili radioaktivnoj steriliziranoj mušici. Naziv zvuči zabrinjavajuće, no njezina je uloga zapravo korisna."U okolinu se puštaju mužjaci mediteranske voćne muhe, koji su sterilni i oni kopuliraju s divljim ženkama u prirodi. Ne dolazi do oplodnje jaja, žena odlaže takvo neoplođeno jaje i nema daljneg razvoja novog organizma", pojašnjava agronom Željko Bjeliš.

Na Neretvi zbog tuče u svibnju slabiji urod lubenica

Tako ova mušica zamjenjuje pesticide. Bez zaštite, voćari u dolini Neretve ne mogu. Najviše štete na voću čini im druga muha, voćna.

Prije par godina voćne muhe napravile su štetu od čak 12 milijuna kuna. Uskoro će se u Dolinu Neretve pustiti gotovo 20 milijuna ozračenih muha, koje bi trebale smanjiti štetu na mandarinama.

Najveći problem za proizvođaće je što se zaražena mandarina ne otkriva odmah. "Prilikom pregleda na granici fidosanitarna inspekcija uoči prisustvo tog štetnika i vraća kompletnu pošiljku nazad", kaže Bjeliš.

Drugi problem u dolini neretve, jest navodnjavanje. Vode ima, ali ju je skupo dovesti do polja. Riješi li se i to, prinosi bi mogli biti mnogo veći.

"Redukcije prinosa nekih vrsta u Neretvi, usljed korištenja zaslanjenjih voda, kreću se na razini od 20 do 40 posto", ističe Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Navodnjavanje se polako riješava, a ozračne muhe temeljito uklanjaju glavne nametnike, Neretva bi uskoro mogla prozivoditi mnogo više i mnogo kvalitetnije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene