Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren rudnik Zrinski

Umjesto na suncu, dan proveli u utrobi Medvednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčanu nedjelju neki su proveli, u mraku, pod zemljom, otkrivajući tajanstveno podzemlje Medvednice. U rudniku Zrinski, od danas otvorenom za razgledanje gužvali su se posjetitelji svih generacija, među njima i naša ekipa.

Iako zahvaljujući efektima tako zvuči, u hodnicima rudnika Zrinski na zagrebačkoj Medvednici se ne kopa. O kopanju se tek uči. Ovdje se nekad kopala ruda od koje se dobivalo srebro. Zove se galenit ili olovni sjajnik. U tim u prosjeku metar i pol visokim hodnicima, danas pretvorenima u turističku atrakciju, rudari su kopali od 6 ujutro do 6 navečer. Dani u vlazi i prašini uzimali su svoj danak - živjeli su u prosjeku 30-ak godina. Počinjali su raditi već s 12 godina. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Istražuje se uzrok Nova nesreća u kineskom rudniku ugljena: Poginulo je 12 ljudi Ilustracija Strava u Poljskoj Tragedija u rudniku: Puknuće cijevi usmrtilo četvero ljudi

Otvorenih 120 metara uređenih hodnika uskoro bi se trebalo produžiti. Otkriveno je novih 150 metara iskopanih na živoj stijeni hodnika. Trenutačno se radi na lokacijskoj dozvoli da ih se ukomponira u sustav posjećivanja. Ulaznica u srednjevijekovni rudnik stoji od 10 do 25 kuna, ovisno o dobi. Mala cijena za brojna iznenađenja, uključujući i šišmiše.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene