Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Vladinoj politici

HDZ: Umjesto reformama bave se kadroviranjem; SDP: Moramo popraviti što su oni pokvarili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirela Holy sutra će podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo tko je i na koji način imao uvid u njezin stranački mail i tko ga je zlonamjerno distribuirao.

Kad je prije mjesec dana s ministarske pozicije odlazio Zlatko Komadina iznenađenja nije bilo. Bio je na bolovanju, a premijer Zoran Milanović je imao dovoljno vremena da nađe zamjenu. Slučaj Holy dogodio se neočekivano, a stručnjaka za resor zaštite okoliša nema previše. Tu je i niz interesa koje treba pomiriti. 

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Premijera ne muči samo slučaj Holy, on je pod povećalom javnosti, ali i oporbe i zbog odmora u vili poduzetnika Emila Tedescija.

 >> Sve glasnije tvrdnje o umiješanosti HNS-a u otkrivanje pogreške Holy

Već se otvorilo pitanje mogućih dvostrukih kriterija premijera koji je s odmora za koji oporba smatra da je sukob interesa zahtijevao ostavku ministrice iz moralnih razloga. No Vlada je suočena i s problemom sindikata koji ih prozivaju zbog namjere ukidanja prava iz kolektivnih ugovora. Uskoro počinje i suđenje Radimiru Čačiću.

Oporba puna kritika trlja ruke

Dva puta zbogom Milanović je kazao ljudima iz svoje stranke. U Vladi tvrde suštinski nisu griješili. 'Smanjen je proračun. Letvica političke odgovornosti podignuta je iznimno visoko i nadam se da ćemo odraditi mandat do kraja i zadovoljiti očekivanja građana', rekao je Arsen Bauk, ministar uprave.

Oporba trlja ruke. Argumenata za kritike sve je više. 'Tu je odgovornost prvenstveno kod premijera Milanovića. Imao je šest mjeseci da pokrene gospodarske reforme, a on se bavio kadroviranjem', rekao je Davor Stier, član predsjedništva HDZ-a. 'To je jedno bauljanje u politici nakon izbora što pokazuje da iako su bili u opoziciji osam godina, nisu se uopće pripremili za preuzimanje vlasti', smatra Zoran Vinković, saborski zastupnik HDSSB-a.

U javnosti jača percepcija kako u Vladi veću moć od Milanovića u Vladi ima Radimir Čačić kojemu uskoro počinje suđenje u Mađarskoj. 'Podcijenili su probleme s kojima se suočavaju, a precijenili sebe i svoje kapacitete. Druga stvar je što idila u Koaliciji nije takva kakva se pokušava pokazati', rekao je Dragutin Lesar, predsjednik Laburista.

'Milanović i cijela Vlada moraju shvatiti da im je bolje da raspišu prijevremene izbore', kaže Vinković. Koalicija nije upitna. A ni potpora građana tvrde u Vladi. U političkoj teoriji mislim da su rijetke Vlade koje preuzmu državu u ovakvoj situaciji i da počne teći med i mlijeko', rekao je Bauk. Med i mlijeko ne očekuje ni oporba, ali tvrde ne radi se ništa.

'Niti jednu strukturnu reformu nisu uputili u Sabor. Mi se bavimo izvješćima iz 2010. i 2011. ispravcima netočnog navoda', kaže Stier. 'Da je situacija bila dobra vjerojatno se vlast u zemlji ne bi mijenjala, mi moramo popraviti ono što su oni prije nas pokvarili', zaključuje Bauk. Građani promatraju, a jedino što mogu je vjerovati da će bolja vremena doći. Ovakva politička slika građane ljuti, što je i logično jer definitivan je dojam da se Vlada bavi svime više nego popravljanjem života građana koji su im dali povjerenje na izborima.

 

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene