Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I tu se štedi...

Umjesto 50, za boce ćemo dobivati 30 lipa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loša vijest za sve koji računaju na prihod od povratne naknade za pastične boce- moguće je da se ta naknada uskoro prepolovi.

'U tijeku je izrada novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva razmatra mogućnost smanjena naknade zbrinjavanja', potvrdila je za Dnevnik.hr glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Nacrt izmjena Zakona Veće naknade nezaposlenima u drugoj polovici ove godine? Poznato koliko bi trebale rasti, za koga i u kojem razdoblju Slika nije dostupna Mladineo i još četvero USKOK: Na lažnom otkupu PET ambalaže ukradeno najmanje 103 milijuna kuna

No, Gojević nije mogla potvrditi hoće li u tim izmjenama sigurno doći do smanjenja povratne naknade za PET ambalažu, koja iznosi 50 lipa po boci, jer je na raspravi o izmjenama bilo mnogo prijedloga, a konačna odluka o promjenama Pravilnika još nije poznata. U medijima se nagađa da bi se naknada mogla spustiti na 20 ili 30 lipa.

>> Čobanković o smanjenju povratne naknade

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjasnio se prije nekoliko dana da bi trebalo smanjiti namete za ambalažni otpad. 'Mi smo trenutno u izradi novog pravilnika o naknadama za ambalažni otpad. Realno, cijena jedne PET boce je 20 lipa i mislim da nije u redu da zbrinjavanje košta više od cijene ambalaže', izjavio je Čobanković.

Nastavno na Čobankovićevu izjavu u Ministarstvu zaštite okoliša ističu da naknada od 50 lipa po boci nije trošak za proizvođača jer mu se uplaćeni iznos u konačnici vraća. '50 lipa povratne naknade plaća potrošač koji ne vrati ambalažu u trgovinu nego je odbaci u otpad', stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene