Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje Matice umirovljenika

Umirovljenici protiv Zakona o neusklađivanju mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika Hrvatske pozvala je Vladu i Sabor da ne donose zakon o zamrzavanju rasta mirovina u idućoj godini.

Kako navode, donošenje ovakvog zakona bio bi težak udarac osiromašenim umirovljenicima. U svom priopćenju Matica je, između ostalog, izjavila da se Zakonom o neusklađivanju mirovina u idućoj godini u pitanje dovodi ustavna definicija Hrvatske kao socijalne države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: ''Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s troškovima ili rastom cijena inputa''

Upozoravaju da predloženo zamrzavanje mirovina nikako nije na tragu europskih rješenja jer se na ovaj način starije osobe stavljaju u poziciju građana drugog reda. Ugrožava se i njihova mogućnost da žive dostojanstveno od prihoda koje su osigurali svojim radom i uplatom doprinosa.

>> Umirovljenici pozivaju Sabor da odbije izmjenu mirovinskog zakona

>> Hrelja: HSU neće poduprijeti prijedlog proračuna

U priopćenju još navode kako su 'u vrijeme kriznog poreza koji je nedavno ukinut mirovine bile zamrznute godinu i pol dana, iako su cijene vitalnih proizvoda i usluga rasle'. Usvajanjem sadašnjeg prijedloga mirovine bi ostale na istoj razini dvije i pol godine, a tako nešto još se nije dogodilo u novijoj povijesti Hrvatske, dodali su. Smatraju da bi predlagači ovog, po njima neprihvatljivog zakona, 'morali analizirati dosadašnji teret koji su podnijeli umirovljenici u rješavanju gospodarske krize i okrenuti se drugim bogatijim izvorima'.

Najniža mirovina u Europi

U svom izvještaju Matica umirovljenika naglasila je kako sadašnja prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi svega 40 posto prosječne plaće i najniža je u Europi. Prema njima radi se o prihodima pripadnika starije generacije koje su stekli svojim radom i nedopustivo bi bilo da zbog novog prijedloga zakona umirovljenici iz statusa siromašnih prijeđu u status gladnih.

Prosječna mirovina u listopada prošle godine iznosila je 2.172 kuna, a ove godine u istom mjesecu 2.162 kune. Ovo je prvi put da je u zadnjih trideset godina zabilježen nominalni pad mirovine u odnosu na prethodnu godinu, istaknula je Matica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene