Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju hrvatsko državljanstvo

O UHIĆENJU BIVŠIH PRIPADNIKA HVO-a "Oni su svi hrvatski državljani i imaju hrvatske činove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni generali Hrvatske vojske Josip Lucić i Ljubo Česić Rojs komentirali su uhićenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju, ocijenivši da podizanje takvih optužnica nakon 21 godinu stvara nesigurnost za hrvatsko stanovništvo u BiH.

"Nakon 21 godine podizanje takvih optužnica stvara se stvarna nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini", izjavio je novinarima na obilježavanju blagdana Svih svetih na Mirogoju bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH umirovljeni general zbora Josip Lucić.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Umirovljeni general Ljubo Česić Rojs rekao je kako tu treba diplomatskim rješenjem djelovati i da diplomacija Republike Hrvatske mora zaštiti te ljude koji su uhićeni.

"Oni su svi hrvatski državljani i imaju hrvatske činove", podsjetio je general Česić Rojs.

Stier: Hrvatski veleposlanik u Sarajevu dobio jasne upute u vezi s uhićenjem pripadnika HVO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Ivo Stier je istaknuo kako je Hrvatska izrazila zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu i da je hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu dao jasne upute u vezi s tim slučajem. Ponovio je i da je Vlada Republike Hrvatske odlučna u potpori BiH na njezinom europskom putu.

"Izrazili smo zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu, kontaktirali smo nadležne institucije Bosne i Hercegovine a ja sam osobno dao instrukciju našem veleposlaniku da zatraži od nadležnih stupanje u kontakt s hrvatskim državljanima, koji su uhićeni, a državljani su i BiH, tako da ih institucije BiH tretiraju kao svoje državljanine", izjavio je novinarima ministar Stier na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je izaslanstvo HDZ-a položilo vijence i zapalilo svijeće u povodu blagdana Svih svetih.

Naglasio je i da desetorica uhićenih bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane imaju i državljanstvo Republike Hrvatske. U tom kontekstu veleposlanik Republike Hrvatske u Sarajavu Ivan Del Vechio je zatražio da ih posjeti, rekao je Stier, istaknuvši da optužnice nisu podignute nego su morali dati iskaze. U roku od 24 sata sud će odlučiti o njihovom pritvoru.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak, a Tužiteljstvo BiH iz sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Na novinarski upit zašto se to dogodilo sada, Stier je rekao kako će Vlada RH ustrajati u politici potpore europskog puta Bosne i Hercegovine, da su svjesni kako ima izazova i da će ih biti i dalje.

Ali, dodao je, "mi smo odlučni nastaviti tu politiku i implementirati politiku pune potpore da se BiH pridruži Republici Hrvatskoj i svim ostalim zemljama EU u tom velikom projektu europske pomirbe, mira i sigurnosti".

Upitan o zabrinutosti koju je izrazilo Ministarstvo vanjskih poslova RH, i na novinarsku konstataciju kako se može steći dojam da se ne vjeruje institucijama BiH, potpredsjednik Vlade RH ministar Stier je ponovio kako će Hrvatska ustrajati da BiH krene europskim putem koji je zahtjevan, a i Hrvatska ga je prošla.

"Mi ćemo poduprijeti da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa te da se dosegne jednaki standard, tj da ne bude nikakvog selektivnog pravosuđa", naglasio je .

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ponovio je kako se želi maksimalno pomoći BiH na europskom putu BiH, naglasivši da treba uvijek zaštiti hrvatske nacionalne interese. "Mi smo izrazili zabrinutost, kontaktiramo i ljude se posjetilo", rekao je.

Hrvatski veleposlanik posjetio pripadnike HVO-a, čeka se odluka suda

Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je u utorak u Sarajevu pritvorene bivše pripadnike HVO-a osumnjičene za ratne zločine nad Srbima i rekao da daljnji koraci Hrvatske ovise o tome hoće li im se dopustiti obrana sa slobode.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestilli su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je Hini veleposlanik Ivan Del Vechio.

On je s uhićenima razgovarao u istražnom pritvoru u Sarajevu i najavio da će hrvatska diplomacija definirati daljnje korake nakon što se sud očituje o zahtjevu tužiteljstva za određivanjem pritvora.

"Nadamo se da će odluka o njihovoj daljnjoj poziciji biti donesena sutra do 14 sati, odnosno hoće li se braniti sa slobode ili će biti zadržani u istražnom pritvoru pa ćemo sukladno tome definirati naše dalje korake", rekao je Del Vechio.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51).

Tužitelji ih terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju i kao stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. do srpnja 1993.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene