Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umirovljeni časnik HV-a: Čermak mi nije zapovijedao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Ivan Čermak pokušavao je uspostaviti koordinaciju između vojnih i civilnih struktura kako bi Knin doveo u operativno stanje, izjavio je u četvrtak pred Haškim sudom (ICTY) bivši pripadnik vojne policije Boško Đolić koji svjedoči u postupku protiv trojice hrvatskih generala, zanijekavši pritom da je bio pod zapovjedništvom generala Čermaka i da je morao izvršavati svaku njegovu naredbu.

Đolić je od 5. do 12. kolovoza bio zapovjednik združene satnije vojne policije u Kninu koja je pripadala 72. bojni vojne policije pod zapovijedanjem pukovnika Mihaela Budimira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nije mogao zapovijedati' Britanski general: Čermak gotovo bez ovlasti Slika nije dostupna Četiri ubojstva i 107 otmica i nestanaka Argentinski general osuđen na doživotni zatvor

U protuispitivanju Stevena Kaya, branitelja generala Markača, svjedok je potvrdio da je u više navrata bio pozvan na sastanak u Markačev ured gdje su bili nazočni i predstavnici civilne policije i civilnih struktura koji su brinuli o stanju u gradu, kao i predstavnik Vlade.

"To nisu bili samo sastanci vojne prirode", kazao je Đolić, pojasnivši da je bilo riječi o funkcioniranju grada, tj. pitanjima poput opskrbe vodom i elektrodistribucije.

Također je zanijekao da mu je general Markač mogao naložiti provođenje istrage o krivičnim djelima. Nije mu čak mogao narediti da nazoči sastancima u njegovom uredu, pojasnio je Đolić.

Branitelj Kay je potom svjedoku predočio tekst njegove izjave istražiteljima u kojoj stoji da je "još pod zapovjedništvom pukovnika Budimira ali također i pod zapovjedništvom generala Markača" i da "treba izvršiti svaku njegovu naredbu".

Na upit da li je ta izjava netočna, odgovorio je da je "netočna jednim dijelom".

"Ja nisam bio pod zapovjedništvom generala Čermaka već pod zapovjedništvom pukovnika Budimira. Netočno je da sam morao izvršavati svaku njegovu (Čermakovu) zapovjed", kazao je Đolić.

Na današnjoj raspravi Kay je svjedoku pokazao niz pisama generala Čermaka upućenih, između ostalih i vojnoj policiji, koja govore o raznim prekršajima i kaznenim djelima, poput krađe vozila UNCRO-a i u kojima se traži pomoć pri rješavanju postojećih problema, no svjedok uglavnom "nije prepoznavao te dokumente".

Đolić je u svom iskazu pojasnio zapovjedni lanac i istaknuo da je osim pukovniku Budimiru izvješća podnosio i bojniku Ivanu Juriću. On je, prema zapovjedi general bojnika Mate Laušića, načelnika Uprave vojne policije, preuzeo zapovijedanje 72. i 73. bojnom, a Budimir, iako viši po činu, bio mu je podređen.

"Mogu potvrditi da je Jurić zapovijedao zonom borbenih djelovanja... zapovijedao je tim bojnama. Izvješća sam podnosio i Juriću i Budimiru", kazao je Đolić dodavši da je pukovniku Budimiru izvješća podnosio kroz "referiranje u hodu, kad bi on došao u Knin".

Za zonu odgovornosti združene satnije rekao je da nikada nije bila utvrđena jer "nikada nije primio smjernice koje područje pokriva".

Odvjetnici timova obrane nastavljaju u petak s protuispitivanjem tog umirovljenog časnika HV-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene