Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Umiljato čudovište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golokrtičasti štakor - Heterocephalus glaber- glodavac je koji živi u tunelima ispod zemlje, daleko od sunčeve svjetlosti. Podrijetlom je iz istočnih dijelova Afrike.

Ovaj jedinstveni primjerak, znanstvenicima nije poznat po svojoj ulozi u životinjskom svijetu ili načinu života, već po neobičnoj sposobnosti koja mu omogućava da živi u nemilosrdnim podzemnim uvjetima.

Pročitajte i ovo Konzerva graha užas! UZNEMIRUJUĆE "U konzervi graha pronašao sam štakora!" Nakon šokantne objave povlači se cijela serija iz velikog trgovačkog lanca Radovi na tunelu kroz Kozjak - 4 Tunel kroz Kozjak Gradi se novi ulaz u Split, ići će preko Kaštela, a građani upozoravaju: "Toliko će ljudi ginuti"

Ovaj štakor naime ne osjeća bol, jer nema neurotransmitere koji signal boli prenose od kože do mozga. Hladnokrvani su i borave u specifičnim uvjetima koji zadovoljavaju njihove potrebe. 

Dobro su prilagođeni životu u podzemlju. Oči su im poput malih proreza, a gotovo ništa ne vide. Unatoč tome, brzi su i dobro prilagođeni životu ispod zemlje. Svoje velike zube koriste za kopanje. Usta su im zatvorena iza zubi pa mogu nesmetano kopati.

Imaju kratku dlaku i naboranu ljubičastu ili žućkastu kožu.

Prilagođeni su disanju ispod zemlje, pluća su im malena, a krv ima veliku mogućnost prihvaćanja kisika i na taj način ubrzava kolanje kisika tijelom. 

Tipični primjerci teže oko 3 kg i dugački su do 10 centimetara. Najveći primjerci mogu doseći čak i 80 centimetara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene