Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Iako izgleda umiljato, sredozemna medvjedica je vrlo opasna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da su nam plaže uredne, a more kristalno čisto, potvrđuje i jedan, u posljednje vrijeme čest, posjetitelj hrvatske obale - sredozemna medvjedica!

Jedan je od najugroženijih morskih sisavaca. U svijetu ih ima još samo petstotinjak, a nekoliko jedinki živi na hrvatskom dijelu Jadrana. Nakon što smo jučer objavili snimku kako je turisti uznemiravaju - stručnjaci upozoravaju - sredozemna medvjedica je zaštićena, ali i veoma opasna životinja - ne približavajte joj se!

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Dalibor Matanić Nakon potresnih svjedočanstava Policija počinje s izvidima u slučaju Matanić: Oglasio se i DORH

Bila je glavni neprijatelj ribara. Danas je glavna atrakcija Mediterana. Bila je i maskota Splitskih mediteranskih igara. Sredozemna medvjedica ili morski čovik danas je pak prava rijetkost u hrvatskom dijelu Jadrana.

>> Kazna za ovo iživljavanje: 80 tisuća kuna!

'Ona zalazi samo u čisto more što je jedan od dokaza da je Jadran čist', kaže Goran Heffner, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša.

Iako izgleda umiljato, kažu stručnjaci, živi je primjer da izgled vara! Medvjedica se hrani mesom i stoga je čovjek valja izbjegavati. 'Divlja je životinja, nepredvidljiva je normalno i ne bismo trebali se zadržavati u blizini njenoj zbog nje, ali i nas', kaže Sanja Žalac, biologinja JU Kamenjak.

U slučaju da se sretnete s morskom medvjedicom treba poštovati pravila. 'Ne približavati joj se previše ako je recimo na obali to je negdje 50-ak metara, ne bliže prilaziti, primarno je ne uznemiravati ju, dakle nikakva nabacivanja kamenčićima', nastavlja Heffner. Dodaje da su kazne za pravne osobe od 25 do 200 tisuća kuna, a za fizičke osobe od 7 do 30 tisuća kuna.

Neovisno o kaznama - ako sretnete na obali morskog čovika nemojte ga uznemiravati, pustite ih da uživaju u miru i čistoći Jadrana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene