Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umag početkom ožujka domaćin Svjetskog kongresa gastronomije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U gradskoj vijećnici Grada Umaga jučer je predstavljen program održavanja Svjetskog kongresa gastronomije koji će se u Umagu održati od 1. do 4. ožujka 2012. godine.

Glavna tema kongresa bit će autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije. Na program su i dvije večeri regionalne hrvatske kuhinje, na prvoj će se spravljati jela Hrvatskog zagorja, a na drugoj istarska kuhinja, javlja portal Lokalna Hrvatska.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Slika nije dostupna Intervju o gastronomiji Zlatko Gall: Nažalost postoje jela koja izumiru!

Hrvatska je po prvi puta domaćin velikog svjetskog gastronomskog kongresa koji je dobio naziv po županiji u kojoj će se održati - IAGI, International Art of Gastronomy in Istria. Ovaj će događaj biti tradicionalan svake godine u isto vrijeme a domaćin će mu biti hotel Melia Coral.

Pozivu na IAGI odazvao se i Gissur Gudmundsson, predsjednik WACS-a, Svjetske federacije kuhara koja broji više od 8 milijuna članova a članice su gotovo sve države svijeta. Gospodin Gudmundsson dolazi iz Islanda a uz njega dolaze i neki od regionalnih predsjednika. Iz Irske dolazi John O'Clancy (predstavnik WACS-a za sjevernu Europu, poznati kuhar svjetskog glasa), iz Slovenije Srečko Koklič, predsjednik WACS-a za Južnu Europu. Oni će biti i predavači na kogresu.

Iz svjetskih gastronomskih krugova došla je velika pohvala na odabir glavne teme kongresa koja je vezana za promociju autohtone kuhinje. U Hrvatskoj je ovih dana krenula i akcija 'Hrvatski restorani' koja preferira mnoga od autohtonih hrvatskih jela. Stoga je organizator u program stavio dvije večeri regionalne hrvatske kuhinje - na prvoj će se spravljati jela Hrvatskog zagorja a na drugoj istarska kuhinja. Na obje večeri sudjeluju 22 eminentna hrvatska kuhara. Bit će svakako zanimljivo čuti komentare brojnih sudionika iz cijelog svijeta što kažu na puricu s mlincima, istarski pršut, istarski sir s tartufima, sir s vrhnjem, zlevanku, štrukle, istarskog boškarina, itd.

U dijelu predstavljanja svjetskih regionalnih kuhinja s posebnim zanimanjem očekuje se demonstracija priprave i degustacija jela iz Indije. Ovog puta će pred sudionicima biti prikazana priprava autohtonih jela iz područja grada Benaresa u indijskoj državi Utar Prades. Za tu priliku organizatori će dovesti i posebnu opremu.

Uz Indijce će biti i slična prezentacija autohtonih jela Španjolske kuhinje, s područja Andaluzije, čeških jela s područja Praga (glasovite knedličke) i starobosanskih jela s područja Kantona Sarajevo u BiH. Francuski gastronomi održat će posebnu radionicu o korištenju sireva u kulinarstvu s bogatom degustacijom. U posebnoj enološkoj radionici promovirat će se hrvatska vina.

Drugog dana je tema vezana za educiranje mladih kuhara u svijetu, a svakako će se dotaknuti jedno od pitanja svjetske gastronomije, kako podići razinu edukacije na sve zahtjevnije gastronomsko-turističko tržište.

Predavači na IAGI-u, na kojem je službeni govorni jezik engleski, dolaze iz Islanda, Irske, Francuske, Japana, Kine, Tajlanda, Malte, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Indije, Mađarske, Španjolske, Rusije, Češke, Kanade, Španjolske i Hrvatske.

U organizaciji Turističke zajednice Istarske županije sudionicima je priređen poseban izlet po Istri kako bi upoznali njege prirodne ljepote i turistički potencijal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene