Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuna blokada prometnica

Ultimatum seljaka: Milanović nek se javi ili stižemo traktorima u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seljačke udruge odlučile su da idu u potpunu blokadu prometnica napunktovima. Premijeru daju 24 sata da im se javi. U međuvremenu njihove kolege iz Varaždinske županije blokirale su izlaz na autocestu Zagreb-Goričan kod Ludbrega.

No, prosvjed je prekinut nešto poslije 18 sati, a prometnica je opet otvorena za promet vozila - potvrdio je za HINU koordinator prosvjeda za Varaždinsku županiju Miljenko Ivanuša. Ivanuša kaže da su poljoprivrednici iz Varaždinske županije pokazali spremnost na prosvjed, a do prekida prosvjeda je došlo jer se iščekuje odgovor premijera Zorana Milanovića, odnosno određivanje datuma sastanka premijera i predstavnika prosvjednika.

Ukoliko se premijer ne odazove na pozive prosvjednika, Ivanuša kaže da su oni spremni traktorima ući na autocestu, ako treba tako da probiju zaštitnu ogradu traktorima, a najavio je i mogući odlazak poljoprivrednika iz cijele Hrvatske autocestom prema Zagrebu. Do daljnjega poljoprivrednici iz Varaždinske županije s traktorima ostaju s vanjske strane ograde autoceste, spremni da u svakom trenutku ponove blokadu kaže Ivanuša.

Inače, poljoprivrednici iz Varaždinske županije odlučili su tek danas krenuti u prosvjede što Ivanuša pojašnjava činjenicom da u početku nisu bili obaviješteni o pokretanju prosvjeda poljoprivrednika u ostatku Hrvatske. Dodao je i kako su zbog masovnosti prosvjeda i akcije poljoprivrednika očekivali brzo ispunjenje njihovih zahtjeva, što nažalost nije bio slučaj, zaključuje Ivanuša.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Ultimatum seljaka

Predstavnici seljačkih udruga na današnjem su sastanku odlučili o potpunoj blokadi prometnica u Hrvatskoj koju su započeli u 16 sati, a premijeru Zoranu Milanoviću dali su rok do 18 sati da se očituje o njihovu zahtjevu za sastankom i formulira ga u roku od 24 sata, ili će, prijete, sutra traktorima krenuti prema Zagrebu.

Nezadovljni poljoprivredni proizvođači, koji već deseti dan prosvjeduju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, blokirali su prometnice u toj županiji, a promet se odvija alternativnim pravcima. Prema riječima predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislava Pokrovca, seljaci nisu nikada bili jedinstveniji u traženju svojih prava nego što su to u ovim prosvjedima.

"Premijer Zoran Milanović još nam se nije javio, ali čekamo do sutra navečer do 18 sati njegov poziv na pregovore", kazao je Pokrovac dodajući kako je na području Vukovarsko-srijemske županije otvoreno ukupno 14 prosvjednih punktova. Prema riječima glasnogovornika Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića, zbog blokada prometnica promet se cestama u Vukovarsko-srijemskoj županiji odvija otežano alternativnim pravcima, tako da niti jedan putni pravac nije u potpunosti blokiran.

>> Seljaci nastavljaju prosvjede, održavaju sastanak u Retkovcima

Predstavnici udruga poljoprivrednika, u čijoj organizaciji već deseti dan traju prosvjedi diljem kontinentalnog dijela Hrvatske, sastali su se u Retkovcima nedaleko Vinkovaca, gdje su donijeli odluku da će od 16 sati početi s blokadom svih prometnica u državi.

"Do 18 sati dajemo rok premijeru Zoranu Milanoviću da se očituje namjerava li se sastati s nama i gdje će se taj sastanak održati, u Slavoniji ili Zagrebu, a potom tražimo od njega da u narednih 24 sata formulira taj sastanak. U suprotnom, sutra u 18 sati krećemo svi traktorima prema Zagrebu", poručio je predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić u ime svih nazočnih na sastanku.

Najavio je i kako će se tijekom večeri ili najkasnije ujutro prosvjedima pridružiti i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, čime bi se prosvjedi proširili na ukupno jedanaest kontinentalnih županija. Izvijestio je kako se na prosvjednim punktovima nalazi oko 3000, a možda i 4000 traktora.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac novinarima je izjavio kako ovo nisu isključivo prosvjedi seljaka, već svih hrvatskih građana koje je pogodio nemar i nerazumjevanje vladajućih elita u Hrvatskoj.

"Molimo građane da nam se priključe", apelirao je Pokrovac, dodavši kako je srbijanska Vlada otkupila svu pšenicu tamošnjih poljoprivrednika, plativši im "cijenu kojom se mogu pokriti", dok hrvatska Vlada svoje seljake "tjera na prosjački štap".

"Sramotno je ovo što nam rade. Mi to nismo zaslužili", poručio je Petar Pranjić u ime poljoprivrednih proizvođača Osječko-baranjske županije. Istaknuo je kako se seljaci već sada probojavaju žetve i berbe uljarica, jer raspolažu saznanjima kako će im za suncokret otkupljivači ponuditi cijenu od 1,80 kuna, a za kukuruz tek 0,80 kuna po kilogramu.

Nakon sastanka je potvrđeno kako bi sutra tijekom prijepodneva za Zagreb pješice trebale iz Đakova krenuti žene nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, i to odjevene u crno kako bi i na taj način skrenule pozornost na "tragediju koja se sprema njihovim obiteljima". (A.J./T.Š./Z.P./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene