Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od jedne tone samo litra i pol

Ulje smilja skuplje od srebra!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulje smilja jako je traženo u kozmetičkoj industriji. Iz destilerije u Galovcu kraj Zadra izveze se ama baš svaka kap.

Biljka raste samo na manjim područjima, a od cijele tone smilja napravi se samo litra i pol ulja. I zato jedna proizvedena litra stoji čak 1.000 eura! Od toga profitiraju i sami berači.

Pročitajte i ovo Ilustracija ODLUKA VLADE Sada je i službeno: Pogledajte nove najviše cijene ulja, mlijeka, brašna, šećera.. Slika nije dostupna prvi u svijetu Dobili ministre za kavu i ulje: Žele da se više ljudi bavi poljoprivredom

Otkupna cijena kilograma je 5 kuna, pa ako berač na dan ubere 100 kilograma, zarada mu je 500 kuna. Trenutačno, procjenjuje se da je u cijeloj Dalmaciji od 800 do čak 1000 berača smilja i ostalog samoniklog bilja poput kadulje.

>> Nepoznati počinitelj izlio motorno ulje u bunare!

Ministarstvo zaštite okoliša svakom proizvođaču daje dozvolu za određen broj tona smilja. Ono se može brati samo tijekom 2 ljetna i 2 jesenska mjeseca na točno utvrđenim lokacijama. Za berače ovo je sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi.

Da ne bi bilo rada na crno, proizvođači moraju imati vaučere, pomoću kojih se beračima doprinosi plaćaju na dnevnoj osnovi. Smilje su u zaleđu još prije nekoliko godina smatrali beskorisnom dračom, a sada se branje i prerada pokazuju kao pun pogodak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene