295977
295977
295977
295977
295977

Ulje smilja skuplje od srebra!

  • , 24.07.2013., 19:41
  • Autor:
  • komentara

Ulje smilja jako je traženo u kozmetičkoj industriji. Iz destilerije u Galovcu kraj Zadra izveze se ama baš svaka kap.

 
 
 
 

Biljka raste samo na manjim područjima, a od cijele tone smilja napravi se samo litra i pol ulja. I zato jedna proizvedena litra stoji čak 1.000 eura! Od toga profitiraju i sami berači.

Otkupna cijena kilograma je 5 kuna, pa ako berač na dan ubere 100 kilograma, zarada mu je 500 kuna. Trenutačno, procjenjuje se da je u cijeloj Dalmaciji od 800 do čak 1000 berača smilja i ostalog samoniklog bilja poput kadulje.

>> Nepoznati počinitelj izlio motorno ulje u bunare!

Ministarstvo zaštite okoliša svakom proizvođaču daje dozvolu za određen broj tona smilja. Ono se može brati samo tijekom 2 ljetna i 2 jesenska mjeseca na točno utvrđenim lokacijama. Za berače ovo je sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi.

Da ne bi bilo rada na crno, proizvođači moraju imati vaučere, pomoću kojih se beračima doprinosi plaćaju na dnevnoj osnovi. Smilje su u zaleđu još prije nekoliko godina smatrali beskorisnom dračom, a sada se branje i prerada pokazuju kao pun pogodak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se