Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mladi u pokretu'

Ulaskom u Europsku uniju mlade čeka više od 5.000 slobodnih radnih mjesta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 11 dana, ulaskom u Uniju, mladima se otvara veliko europsko tržište rada. U Zagreb je stigla inicijativa 'Mladi u pokretu', koja mladim ljudima nudi razne studije diljem Europe. No, nakon Erasmusovih programa, slažu se svi, bitno je da se mladi vrate raditi u Hrvatsku.

Sve se bržim tempom Hrvatska približava Uniji. Na glavnom zagrebačkom trgu mlade se mami na studiranje u Europi. 'Mislim da imam veći izbor za određene fakultete koji me zanimaju. U neku ruku Hrvatska malo nazaduje za nekim zemljama u Europi', kazala je Matea iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Ilustracija Rad u Europi Ovo su najtraženija zanimanja u Europskoj uniji: Mnogim državama još uvijek kronično nedostaje radnika

Sve to isprobali su klavijaturistica Tamara i kemičar Marko. Erasmusu zahvaljuju na studiranju u Mađarskoj, odnosno Njemačkoj. 'Mi da bi uspjeli, mi moramo ići van, moramo svirati i raditi s profesorima iz drugih zemalja. ne znam da li sam u mađarskoj došla dva puta iza 23 sata kući. Stvarno sam puno posla imala, ali znam da su tulumi dobri, tko se želi zabavit može, ima priliku', kazala je studentica Tamara.

Bivši student Marko je imao limitirano vrijeme i konkretan znanstveni program koji je morao riješiti. 'Nisam imao puno vremena za djevojke, tulume i slične stvari. Kad se pogleda omjer uloženog rada i stila života, mislim da je Hrvatska broj jedan u svijetu, ispred Njemačke u svakom slučaju', kazao je.

>>
Brucoši pažnja! Koliko mjesta ima za upis na zagrebačke fakultete?

Za razliku od Tamare i Marka, Martin iz Mađarske će sreću potražiti u Hrvatskoj. 'Želim naučiti vaš jezik, za što kod kuće nemam priliku. Nadam se da ću se, osim studiranja, uspjeti i zaposliti u Zagrebu', kazao je.

Ulaskom u EU, mlade čeka više od 5.000 slobodnih radnih mjesta. Vrata su širom otvorile stare članice, poput Švedske i Danske, dok će neke zemlje ograničiti slobodno zapošljavanje stranaca na dvije godine. ' Europska unija je novi izazov, nova mogućnost. Svatko će iskoristiti svoju priliku, ali naravno da ovo nije poziv da mladi odlaze iz Hrvatske', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Sluičnu poruku je imao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. 'Mladi trebaju izaći iz Hrvatske na određenu edukaciju i vratiti se s novim idejama i znanjima koja će omogućiti da Hrvatska bude još konkurentnija', kazao je. Europski šator na glavnom zagrebačkom trgu ostaje i sutra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene