Nutricionisti se slažu da je maslinovo ulje kralj među svim uljima. 'Evo unatoč lošoj godini maslina je izuzetno dobro rodila, što je druga godina za redom i de facto, ovo je prerod', kaže maslinar Mladen Bečić te dodaje da je nakon kiša pala u pravom trenutku.
>> Turisti obožavaju hrvatske delicije
Ističe i da je ovogodišnja žestoka suša barem u nečemu bila korisna. 'Evo kao što vidite, plod je izuzetno zdrav, insekti, štetočine koje napadaju plod masline nisu mogli funkcionirati na plus 31 stupanj'.
Premda ima i drugih zadovoljnih maslinara, Hrvatska je ipak još daleko od Portugala ili Italije po broju stabala i količini proizvedenog ulja. Kod nas je ozbiljnija proizvodnja tek u začecima, a potencijalni adut u budućnosti mogla bi biti iznimna kvaliteta maslinova ulja.
'Ulje sa izrazito voćnim okusom, s minimalnom kiseline, masnih kiselina i minimalno gorčine', opisuje maslinar Bečić kvalitetu domaćeg ulja. Skori ulazak u Europsku uniju cijelu bi proizvodnju trebao podignuti na novu razinu.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
-
zločinačko udruženje
Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije
-
U policijskoj postaji
Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću?
-
Rok za predaju kandidatura u utorak
Pred vratima su i novi izbori: "Neka građani obrate pažnju", "Strah nas je da se to ponovno ne dogodi..."