Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaliteta je adut

Domaćim maslinarima s ulaskom u EU mogli bi stići bolji dani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maslinovo je ulje kralj među uljima. Hrvatska proizvodnja još uvijek zaostaje za Italijom ili Portugalom, no stvari bi mogle krenuti na bolje ulaskom u EU. Glavni domaći adut je kvaliteta.

Nutricionisti se slažu da je maslinovo ulje kralj među svim uljima. 'Evo unatoč lošoj godini maslina je izuzetno dobro rodila, što je druga godina za redom i de facto, ovo je prerod', kaže maslinar Mladen Bečić te dodaje da je nakon kiša pala u pravom trenutku.

Pročitajte i ovo Ulje skuplje od nafte - 5 Diljem Europe Ulje skuplje od nafte, probijena granica od 10 eura: "Nemam novca za domaće, preskupo je…" Maslinovo ulje, ilustracija - 4 Ništa od pojeftinjenja Tekuće zlato moglo bi koštati kao suho zlato: "Ulja na svjetskom tržištu nema. Zalihe su potrošene"

>> Turisti obožavaju hrvatske delicije

Ističe i da je ovogodišnja žestoka suša barem u nečemu bila korisna. 'Evo kao što vidite, plod je izuzetno zdrav, insekti, štetočine koje napadaju plod masline nisu mogli funkcionirati na plus 31 stupanj'.

Premda ima i drugih zadovoljnih maslinara, Hrvatska je ipak još daleko od Portugala ili Italije po broju stabala i količini proizvedenog ulja. Kod nas je ozbiljnija proizvodnja tek u začecima, a potencijalni adut u budućnosti mogla bi biti iznimna kvaliteta maslinova ulja.

'Ulje sa izrazito voćnim okusom, s minimalnom kiseline, masnih kiselina i minimalno gorčine', opisuje maslinar Bečić kvalitetu domaćeg ulja. Skori ulazak u Europsku uniju cijelu bi proizvodnju trebao podignuti na novu razinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene