Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAPIRNATI POSAO

Spojio ih Mesić: Ulagači iz Azerbajdžana stigli u Slavoniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nekoliko loših godina Hrvatska se ponovno otvorila stranim investitorima. Samo 2016. stranci su u Hrvatsku uložili oko 1,7 milijardi eura. Po investicijama prednjače Talijani i Nizozemci, a na popisu stranih investitora mogli bi se naći i Azerbajdžanci. Posjetili su Belišće koje im nudi svu potrebnu infrastrukturu za gradnju dviju tvornica - celuloze i higijenskog papira.

Belišće, slavonski gradić na Dravi, izgradila je tvornica papira. Ondje je 27 godina radila i Vidica Gumbas.

Pročitajte i ovo Evakuacija iz Gorskog Karabaha Objavljene satelitske snimke evakuacije VIDEO/FOTO Trećina stanovništva napustila zemlju: "Nemamo gdje spavati i danima gladujemo" Ilustracija Gorski Karabah U strahu od etničkog čišćenja 120 tisuća ljudi bježi iz zemlje: "Naša sudbina su poniženje i sramota za cijeli civilizirani svijet"

"U cijelom kombinatu je preko pet i pol tisuća ljudi. A danas ih je vrlo malo, nešto preko tisuću i to je podijeljeno u više firmi", kaže Gumbas.

Sve tvornice nekadašnjeg kombinata danas su u rukama stranaca. Po nove ulagače krenuli su Belišćani i u daleki Azerbajdžan

Predstavili su im svoj projekt dviju novih tvornica - celuloze i higijenskoga papira. "Vrijednost ovih investicija je 143 milijuna dolara i otvara mogućnost, ukoliko dođe do realizacije, najmanje 500 radnih mjesta", kaže Dinko Burić, gradonačelnik Belišća.

Zanimanje za "papirnati posao" u Belišću pokazala je jedna od najvećih azerbajdžanskih privatnih kompanija.

"Ovo je tek prvi korak za nas. Analizirat ćemo sve mogućnosti kad se vratimo u Baku. Namjeravamo doći opet i ponovo vidjeti što nas zanima i tada ćemo odlučiti o investiciji", kaže Mir Jamal Pashayev, predsjednik Uprave Pasha Holdinga.

Da se Hrvatska ponovo otvorila stranim ulagacima najbolje govore brojke Hrvatske narodne banke. Prošle su godine strana ulaganja dosegnula 1,7 milijardi eura, što je za čak milijardu i pol više nego godinu ranije.

Belišćani kažu da im je kod Azerbajdžanaca pomogao bivši predsjednik Stjepan Mesić. "Jako je zaslužan. I svi koji mogu pomoći Hrvatskoj i bivši predsjednik i sadašnja predsjednica, to je ono od čega Hrvatska može imati pravu korist - gospodarska diplomacija", kaže Burić.

Hoće li se gospodarska diplomacija konačno pretvoriti u jednu tvornicu, još je neizvjesno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene