Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učinjena nepravda

NAJSLABIJI IPAK MOGU POBIJEDITI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danima smo prozivali institucije zbog nepravde učinjene djeci sa sindromom Down.

Najslabiji ipak mogu pobijediti! Već četvrti dan prozivali smo institucije zbog nepravde učinjene djeci sa sindromom Down. Redom su nam govorili da to nije u njihovoj ingerenciji. U srijedu je pak i na Vladi i u Saboru izašlo na vidjelo da je u svačijoj ingerenciji. Ukinute invalidnine bit će vraćene.

Pročitajte i ovo Vrtić u Vinkovcima - 1 Slavonija ne izumire Nakon 40 godina novi vrtić u gradu na istoku Hrvatske: Imat će i vlastitu solarnu elektranu Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost

Nakon višednevnih pritisaka na institucije, osobe s invaliditetom otvaraju sjednice Vlade i Sabora.

'Prije nego krenemo zamolio bih ministricu Šikić da nas upozna sa situacijom oko naknada za djecu sa Down sindromom', rekao je premijer Orešković.

'Kolegice i kolege u zadnjih dan dva smo izloženi pritisku javnosti vezano za osobe sa sindromom Down, vi ste svi upoznati da smo imali velikih problema sa Zavodom za vještačenje koji je počeo sa svojim radom 1.1. 2015. potpuno dezorganiziran, kadrovski, metodološki i informatički', odgovorila je ministrica.

Pa kakav joj je to Zavod ostavio, pitali smo bivšeg ministra.

'Ministrica Šikić je radila u tom Zavodu, prema tome zna kako se u Zavodu radilo i ovo je potpuno izjava koja ne odgovara istini. Protiv svih onih ljudi koji su radili s njom proteklih godina u Zavodu', kaže bivši ministar Mirando Mrsić.

'U više navrata smo rekli da su kršena osnovna ljudska prava svih osiguranika odnosno svih najslabijih među nama to su osobe s invaliditetom', kaže Šikić.

Kršila ih je i ministrica socijalne politike koja je tvrdila da je neingerentna, mora promijeniti zakon o socijalnoj skrbi u skladu s metodologijom vještačenja ministrice Šikić.

'Nećemo se veseliti, ali zajedno s vama nadamo se da ćemo uspjeti', rekla je majka djeteta s Down Sindromom, Dubravka Geller na našu poruku da se ne veseli dok ne dobije novac. Svjesna je da to sada može potrajati godinu ili dvije, ali spremni su se, kaže, boriti.

'U svibnju ove godine mi smo imenovali novu upravu u Zavodu za vještačenje koja intenzivno radi na reorganizaciji službe i rade se nove metodologije vještačenja. Sasvim sigurno da su osobe s Down sindromom nepravilno i nepravedno isključene izuzete od prava koja im pripadaju i to će u najskorijem roku biti ispravljeno, hvala', rekla je ministrica Šikić.

Ali ostaje sudaranje ministarstava.

'To riješite tako da konačno uspostavite zdravu komunikaciju između triju ministarstava, zdravstva, mirovinskog sustava i socijalne skrbi', poručila je Irena Petrijavčanin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene