Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo suđenje

Ukinuta presuda za ratni zločin u Ribnjacima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu šestorici pakračkih branitelja osuđenima na 46 i pol godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima potkraj 1991. u pakračkom kraju u Ribnjacima pokraj Marina Sela, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Požegi iz ožujka prošle godine žalili su se branitelji optuženih, a Vrhovni sud je prvostupanjsku presudu ukinuo zbog bitnih povreda postupka tijekom četveromjesečnog suđenja. Neslužbeno se doznaje da je presuda ukinuta jer požeški sud nije obrazložio svoju odluku kojom je odbio zahtjev branitelja da se iz spisa kao nevaljani izdvoje iskazi koje su prikupili haaški istražitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Prvooptuženi Damir Kufner (43) je na prvom suđenju osuđen na četiri i pol godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić (44) na godinu dana, Pavao Vancaš (63) na tri, Tomica Poleto (42) na 16, Željko Tutić (42) na 12 i Antun Ivezić (38) na 10 godina zatvora. Šestorica bivših pripadnika voda vojne policije optužena su da su iz sela Kipa i Klise u studenom i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od napada paravojnih srpskih postrojba i JNA odvodili civile u improvizirani zatvor radi ispitivanja gdje su fizički i psihički zlostavljani.

Od 24 srpska civila zatočena u ribarskoj kolibi pokraj Marina Sela šest je preživjelo mučenje, a 18 je ubijeno. Kufner i Šimić osuđeni su po zapovjednoj odgovornosti, jer su, po ocjeni požeškog suda, kao zapovjednici morali znati za zločine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene