Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukinuta administrativna pristojba za zdravstvene usluge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani uskoro više neće za zdravstvene usluge plaćati administrativnu pristojbu, predviđaju izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje je Vlada danas uputila u hitnu saborsku proceduru.

Smanjenje prihoda zbog ukidanja administrativne pristojbe neće se odraziti na razinu i opseg zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer su ta sredstva osigurana u državnom proračunu, poručio je premijer Ivo Sanader.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Administrativnu pristojbu, koja mjesečno može iznositi najviše 30 kuna, građani od kolovoza 2006. plaćaju za izdavanje recepata i uputnica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a od te se pristojbe godišnje uprihodovalo 300 milijuna kuna.

"Smatramo da je sazrijelo vrijeme da se pristojba ukine, jer i prijedlog reforme zdravstva najavljuje bolju kontrolu primarne zdravstvene zaštite", kazao je ministar zdravstva Darko Milinović.

Predložene zakonske izmjene predviđaju i produljenje roka, s 30 na 90 dana, u kojemu se mladi koji završe srednju školu moraju prijaviti na Zavod za zapošljavanje, dok roditelji-njegovatelji također ulaze u kategoriju osiguranika zdravstvenog osiguranja.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i s europskom pravnom stečevinom usklađene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koje će omogućiti da se i osobe koje su radile nepuno radno vrijeme izjednače u pravima iz mirovinskog osiguranja - prava na prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu.

Izmjene ispravljaju i jednu neustavnost u sustavu mirovinskog osiguranja, pa bi nakon što se izmjene prihvate i izvanbračni partneri nakon smrti jednog od njih ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu.

Procjenjuje se da bi u ovoj godini nova prava koja daje zakon moglo ostvariti sto osoba, a taj bi broj iz godine u godinu rastao, pa se procjenjuje da bi u 2011. to 470 osoba, čime bi rastao i iznos potreban za njihovu isplatu, sa 900 tisuća kuna u ovoj godini na oko 6 milijuna kuna 2011., a ta bi se sredstva namirivala iz državnog proračuna.

Predstavljajući Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, ministrica pravosuđa Ana Lovrin istaknula je kako i to Vijeće bilježi napredak u borbi protiv korupcije.

Napredak se, osim u nizu preventivnih mjera, vidi i u povećanju u broju presuda za koruptivna kanena djela - lani za 34 posto.

Donijeto je 210 presuda u antikoruptivnim postupcima, a USKOK je zamrznuo preko 15 milijuna eura u tim postupcima, istaknula je Lovrin, podsjetivši i da je Hrvatska prošle godine po ocjeni Transparency Internatonala za borbi protiv korupcije dobila najveću ocjenu od 1999.

Vlada je danas odlučila s po milijun kuna pomoći gradovima Belišću i Puli - Belišće će milijun kuna dobiti za obnovu opožarene zgrade Golubinjak, a Pula isti iznos za izradu projektne dokumentacije za gradnju nove osnovne škole na Velom vrhu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene