Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazi i strukovna matura

Ukida se ocjenjivanje učenika na polugodištu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike promjene očekuju hrvatski sustav obrazovanja! Državna matura u dosadašnjem obliku - odlazi u povijest, uvode se i takozvani strukovni ispiti, a ukida se i ocjenjivanje učenika na polugodištu!

Uvođenjem strukovne mature, na obrazovnu scenu vratit će se vjerojatno i prijamni ispiti na fakultetima. Maturanti će tako opet biti pod velikim stresom u više navrata. Mnogim maturantima ispit iz matematike bio je najveći izazov državne mature. Većina ih je odabrala lakši test.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele da se pokrenu pregovori Sindikat srednjih škola prijeti štrajkom zbog kolektivnog ugovora Slika nije dostupna Demantira nagađanja Jovanović: Ministarstvo ne razmatra opciju ukidanja državne mature

Vidjet ćemo i je li ovo kraj državne mature kao zamjene za prijamne ispite na fakultetima. "Smatramo da je potrebna strukovna matura, da bi vrednovali strukovno obrazovanje, da li će ona također poslužiti također i kao prijamni ispit stvar je koja će se raspraviti s akademskom zajednicom", ističe ministar obrazovanja Željko Jovanović.

"Nama se čini da je uvođenje strukovne mature zapravo ukidanje jedinstvenog razredbenog ispita za upis na fakultete, jer državna matura to zapravo i jest, za sve učenike strukovnih škola", smatra Branimir Mihalinec, predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Najveći apsurd cijele drame oko državne mature je što su maturanti takozvana sporna pitanja riješili sjajno. I to njih 80 do čak 91 posto! S druge strane, samo ih 15 posto zna prepoznati palatalizaciju. "Nešto ne štima ako naši učenici pokazuju loše rezultate na hrvatskom jeziku, lošu prolaznost, najlošiju od svih testova je test iz hrv. jezika. Znači očito je da nešto nije u redu. Ili u testu ili u načinu i sadržajima hrvatskog jezika i načinu podučavanja", kaže Jovanović. Zato će hrvatski obrazovni sustav ponovno prolaziti reformu. Tko zna koju po redu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene