Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukida se 0,0 promila, a uvodi zabrana pušenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici HDZ-a te koalicije HSS-HSLS-a utvrdili su danas konačnu verziju koalicijskog sporazuma. Dogovoreno je: ukida se 0,0 promila, a uvodi zabrana pušenja! I to već ove godine.

Čelnici HDZ-a i koalicije HSS-HSLS dogovorili su danas nekoliko važnih stvari.

Pročitajte i ovo Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona Selfie - 3 Sve za lajk! Selfie opasan po život: Ljudi zbog njih padaju s visina, stradavaju u prometu te se i utapaju

Tako su se usuglasili kako neće biti referenduma za ulazak u NATO, ali i da se ukida odredba od 0,0 promila.

Ova odredba i dalje će se odnositi samo na mlade vozače do 24 godina, te na sve one koji s 0,5 promila počine prometni prekršaj. Kazne za prekršaje bit će veće.

No, najzanimljivija je odluka o zabrani pušenja u javnim prostorima, primjerice u restoranima i kafićima.

>> HSLS u ponedjeljak odlučuje o sklapanju koalicijskog sporazuma

Odredbe o 0,0 promila i zabrani pušenja stupit će na snagu već ove godine.

Ostale odluke

U prvim mjesecima mandata koalicija će dogovarati i reformu
zdravstva, posebna pozornost posvetit će se ruralnom razvoju, a nova hrvatska Vlada nastavit će stvarati društvo znanja, boriti se protiv nezaposlenosti i stvarati pretpostavke za rast životnog standarda, rekao je Sanader.

Pred partnerima je još jedan krug pregovora, u kojem bi, idućeg tjedna, trebali dogovoriti tko će preuzeti dužnosti u Vladi i Hrvatskom saboru, dodao je.

Sanader je istaknuo kako je zadovoljan činjenicom da su partneri prihvatili da se ustroj Vlade i broj ministarstava ne mijenjaju značajno.

"Ni slučajno se ne želimo vratiti na stanje kakvo je bilo za Račanove Vlade, s 19 ministarstava i 24 ministra", rekao je Sanader, napomenuvši da će se Vlada proširiti za jedno ili najviše dva ministarstva.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je vjerojatno o izdvajanju resora turizma iz ministarstva koje je do sada vodio Božidar Kalmeta te osnivanju novog ministarstva za regionalni razvoj.

Na novinarsko pitanje je li dogovoreno kako će se nova Vlada
postaviti prema ZERP-u, Sanader je odgovorio da su partneri ostali na istom stajalištu - kako je nužno zaštititi pravo Republike Hrvatske da primijeni ZERP, ali i ulazak u EU.

Najavio je nastavak dijaloga Hrvatske s Europskom komisijom, Italijom i Slovenijom, te dodao kako ne vjeruje da će primjena ZERP-a usporiti pregovore s EU.

Dogovoreni sporazum bi početkom idućeg tjedna, nakon što se utvrde kadrovi i ustroj nove Vlade, trebala potvrditi i stranačka tijela, nakon čega će biti spreman za potpisivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene