444007
444007
444007
444007
444007

Možda je i vaš pokojnik ukopan protuzakonito

  • , 21.07.2016., 07:33
  • Autor:
  • komentara

Jeste li znali da se ukapanje pokojnika u nekim općinama u Hrvatskoj radi protuzakonito.

 
 
 
 
Kasni primjena zakona (Video: Dnevnik Nove TV)
Kasni primjena zakona (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako su imale godinu dana, općine nisu osnovale komunalna poduzeća koja jedina to smiju raditi. Rok je istekao, zakon se ne poštuje, a općine ne odgovaraju.

Iako su općine imale godinu dana za prilagodbu, neke od njih tek sada kreću u rješavanje problema. No, još veći je problem što se pokojnici u tim općinama ukapaju protivno slovu zakona.

'Imamo problema s ukopom pokojnika. Sad radimo na tome, na doregistraciji gdje bi i komunalno poduzeće vršilo ukop pokojnika', rekao je Darko Knežić, naćelnik općine N. Rača.

'Jedinica lokalne samouprave je obvezatna preuzeti sva groblja na svom području i onda povjeravati je svom komunalnom poduzeću jer je zato i osnovano, ili dati nekom od poduzetnika no vidimo da oni to
ne čine', istaknuo je Damir Sapanjoš iz Udruge pogrebnika Hrvatske.

Upravo zbog toga, pogrebnici su potaknuli rješavanje ovog problema. Kažu zakon za sve nije isti. 'Problem nastaje kod lokalnih samouprava jer nemaju organizirana poduzeća koja će sad raditi ukop. Oni su imali godinu dana prilagodbe kao i mi da se prilagodimo novom zakonu, godina dana je istekla oni nisu ništa napravili', rekao je Darko Pažur, pogrebnik.

Pogrebnici zbog novog zakona gube posao, jer ako se pridržavaju zakona, pokojnika smiju dovesti do groblja ili krematorija. Njihova nadležnost tu prestaje. Ističu, rješenje je vrlo jednostavno.

'Oni se mogu fuzionirati, mogu osnivati na nivou županije tri ili više općina jedno komunalno poduzeće koje može raditi ukope na svim tim grobljima gdje nema organiziranog ukopa', kaže Pažur.

'Zakon im omogućuje da se oni mogu udružiti ili imaju pod jednim ili se udruže tri ili pet jedinica lokalnih samouprava i povjere te poslove svom novom trgovačkom društvu koje će obavljati te usluge', objašnjava Sapanjoš. Zakon je zapravo mrtvo slovo na papiru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se