Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogrebnici gube posao

Možda je i vaš pokojnik ukopan protuzakonito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da se ukapanje pokojnika u nekim općinama u Hrvatskoj radi protuzakonito.

Iako su imale godinu dana, općine nisu osnovale komunalna poduzeća koja jedina to smiju raditi. Rok je istekao, zakon se ne poštuje, a općine ne odgovaraju.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog Ništa se ne zna "Svi nas odbijaju, dobili su zabranu!" Glasnogovornica Navaljnog otkrila strašne detalje kroz koje prolaze Sjećanje na Alekseja Navaljnog Slaže se i njegova majka Navaljnova glasnogovornica: "Planiramo javni oproštaj od Alekseja"

Iako su općine imale godinu dana za prilagodbu, neke od njih tek sada kreću u rješavanje problema. No, još veći je problem što se pokojnici u tim općinama ukapaju protivno slovu zakona.

'Imamo problema s ukopom pokojnika. Sad radimo na tome, na doregistraciji gdje bi i komunalno poduzeće vršilo ukop pokojnika', rekao je Darko Knežić, naćelnik općine N. Rača.

'Jedinica lokalne samouprave je obvezatna preuzeti sva groblja na svom području i onda povjeravati je svom komunalnom poduzeću jer je zato i osnovano, ili dati nekom od poduzetnika no vidimo da oni to
ne čine', istaknuo je Damir Sapanjoš iz Udruge pogrebnika Hrvatske.

Upravo zbog toga, pogrebnici su potaknuli rješavanje ovog problema. Kažu zakon za sve nije isti. 'Problem nastaje kod lokalnih samouprava jer nemaju organizirana poduzeća koja će sad raditi ukop. Oni su imali godinu dana prilagodbe kao i mi da se prilagodimo novom zakonu, godina dana je istekla oni nisu ništa napravili', rekao je Darko Pažur, pogrebnik.

Pogrebnici zbog novog zakona gube posao, jer ako se pridržavaju zakona, pokojnika smiju dovesti do groblja ili krematorija. Njihova nadležnost tu prestaje. Ističu, rješenje je vrlo jednostavno.

'Oni se mogu fuzionirati, mogu osnivati na nivou županije tri ili više općina jedno komunalno poduzeće koje može raditi ukope na svim tim grobljima gdje nema organiziranog ukopa', kaže Pažur.

'Zakon im omogućuje da se oni mogu udružiti ili imaju pod jednim ili se udruže tri ili pet jedinica lokalnih samouprava i povjere te poslove svom novom trgovačkom društvu koje će obavljati te usluge', objašnjava Sapanjoš. Zakon je zapravo mrtvo slovo na papiru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene