Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Uhvate li vas da ilegalno pečete rakiju, mogla bi vas stići milijunska kazna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S ulaskom u Europsku uniju stiže i drastično povećanje kazni proizvođačima rakije koji budu uhvaćeni u prekršaju. Također, novost je i obvezna registracija.

Zbog ulaska u Europsku uniju Hrvatska uvodi red među proizvođačima rakije. Čak i oni koji rakiju proizvode za vlastite potrebe moraju se, prema novim propisima, registrirati.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

>> U Gruziji se gradi fontana iz koje će teći rakija

Registracija znači plaćanje godišnjeg paušala koji za kotao do 100 litara iznosi 100 kuna. Za vlastite potrebe može se maksimalno proizvesti 50 litara. Za svaku litru iznad toga potrebno je platiti trošarinu i PDV. Tko bude uhvaćen u kršenju ovih odredbi mogao bi platiti kaznu u rasponu od dvije tisuće do nevjerojatnih milijun kuna!

Davorin na godinu proizvede oko 1.000 litara rakije. Za svaku proizvedenu litru državi mora platiti trošarinu. 'Evo konkretno, na bocu od pola litre je nekih 12 kuna, jer po litri apsolutnog alkohola 23 kune se mora platiti. Znači, ovdje je 11 do 12 kuna, ovisi o snazi rakije', dodao je.

'Dosta su visoke kazne i moja je preporuka svim malim proizvođačima da to uplate i onda su riješili sve probleme, jer kazna je tolika da se neće oporaviti. Narednih 300 godina da peku rakiju neće moći uspjeti zaraditi za tu kaznu', rekao nam je Davorin Škoflek iz Udruge proizvođača rakija iz voća.

Zbog straha od kazni rakija se više ne peče nasred dvorišta, već skrivečki, negdje u šupi ili podrumu. Nema više ni natpisa uz cestu 'prodajem rakiju'. Domaća rakija prelazi u ilegalu. Još uvijek u Slavoniji i Baranji nema krštenja, nema vjenčanja, nema proslave bez domaće rakije. Pa, neće to valjda pokvariti europske trošarine i paušali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene