Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija 'Maestral'

Uhićene 'Pume' na Županijskom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmorica bivših pripadnika Hrvatske vojske osumnjičenih za ubojstvo petorice srpskih ratnih zarobljenika za vrijeme akcije 'Maestral 2' u BiH, jutros su iz policije prepraćeni istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Po riječima predsjednika Istražnog centra, suca Krešimira Devčića optuženi su iz policije na Županijski sud na Zrinjevcu dovedeni nešto iza 9 sati, uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Najvjerojatnije će ih ispitati sudac Boris Ivančić, ali do pojavljivanja pred istražnim sucem mora se utvrditi niz detalja, primjerice imaju li privedeni odvjetnike ili im treba odrediti branitelje po službenoj dužnosti, kazao je Devčić.

Pročitajte i ovo Stotine se okupile diljem Europe kako bi oplakivale Navaljnog i osudile Putina - 5 Nakon smrti Alekseja Navaljnog FOTO Ruska policija odvodi građane, prosvjednici se okupljaju izvan granica: ''Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti'' Ilustracija krao sa suradnicima? Policija istražuje dekana riječkog Ekonomskog fakulteta, sumnja da je pronevjerio čak 384 tisuće eura

Sedmoricu osumnjičenih bivših pripadnika, uglavnom časnika, 7. gardijske brigade HV-a 'Pume' tereti se da su po nalogu zapovjednika brigade pokojnog generala Ivana Korade 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča za vrijeme vojne akcije "Maestral 2" strijeljali zarobljene vojnike Republike Srpske Radoslava Lakića, Peru Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednog nepoznatog muškarca.

>> 'Pume' reagirale: Ogorčeni smo hajkom na nas

Naslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni bivši dozapovjednik 'Puma' brigadir Emil Crnčec koji je do nedavnog umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Osim njega osumnjičen je i Nenad Jurinac, koji je također bio u stožeru brigade, te Tihomir Šavorić koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu. Ostali osumnjičenici su Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene