Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umirovljeni srpski general

Uhićen Borislav Đukić, optužen za rušenje brane ne Peruči

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni srpski general Borislav Đukić uhićen je na aerodromu Tivat u Crnoj Gori, prilikom povratka u Beograd.

Borislav Đukić, državljanin Srbije, tereti se za ratni zločin nad civilima devedesetih godina. Prema dokumentaciji s kojom raspolaže dokumentacijsko informativni centar 'Veritas', Đukić je kao zapovjednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA optužen za rušenje brane na Peruči, piše RTS.

Pročitajte i ovo Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 1 Vratile se maske Splićani se guše u prašini hotela Marjan: "Mislila sam da je snijeg kako je bio bijel balkon" Slika nije dostupna NEPRAVOMOĆNA PRESUDA General JNA Đukić osuđen na 10 godina zbog Peruće: "Mogli ste se oduprijeti naredbi, bilo je takvih primjera"

Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik Srpske vojske Krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih jedinica Milicije RSK Milan Korica. Optuženima je 1993. određen pritvor i za njima je raspisana tjernica koja je još na snazi.

Optužnicom iz 1995. oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine.

Gotovina: Oslobađanje Peruče je nastavak operacije Maslenica '93.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje.

Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane - potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Državnog tužilaštva Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu stoji da je istraga protiv njegove grupe otvorena 1993, a optužnica podignuta 13. prosinca 1995. te da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene