Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u Dalmaciji

Uhićen Splićanin koji je držao 67 pasa i dva vuka: Doznajemo zašto zvijeri ne mogu natrag u prirodu

Aktualno Galerija Uhićen Splićanin zbog mučenja životinja Uhićen Splićanin zbog mučenja životinja Foto: PU splitsko-dalmatinska Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Foto: Vlado Kos/Cropix Splićanin držao 67 pasa i dva vuka, uhitila ga policija - 10 Splićanin držao 67 pasa i dva vuka, uhitila ga policija - 10 Foto: Ante Cizmic/Cropix Splićanin držao 67 pasa i dva vuka, uhitila ga policija - 9 Splićanin držao 67 pasa i dva vuka, uhitila ga policija - 9 Foto: Ante Cizmic/Cropix +7 Splićanin držao 67 pasa i dva vuka, uhitila ga policija - 8 Galerija 1/12 >>
Policajci su uhitili 64-godišnjeg muškarca koji je u Splitu držao čak 69 životinja među kojima su bila i dva vuka.

Muškarac (64) uhićen je u četvrtak zbog sumnje da je ostvario obilježja kaznenih djela ubijanje ili mučenje životinja te uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, priopćila je PU splitsko-dalmatinska. 

Policajci su ga priveli nakon štu su utvrdili da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, među kojima je bio 61 odrastao pas, šest štenaca te dva vuka. U tijeku je postupak zbrinjavanja pronađenih životinja. 

Vukovi ne mogu natrag u prirodu

Utvrđeno je da je riječ o jedinkama sivog vuka (Canis lupus), strogo zaštićene vrste u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Vukovi su smješteni u ovlašteno oporavilište za divlje životinje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Dopremljeni su u četvrtak u kasnim večernjim satima i smješteni su u adekvatnu nastambu, te je utvrđeno da su u dobrom zdravstvenom i gojnom stanju, bez ozljeda ili ožiljaka, doznaje Dnevnik Nove TV u Ministarstvu gospodarstva.

Procijenjeno je da su vuk i vučica stari izimeđu tri i četiri godine te da su vjerojatno iz prirode uzeti još kao mladunčad jer su naučeni na ljude. Zbog toga ih više nije moguće vratiti u prirodu.

"Nažalost, ovakvim postupanjem pojedinaca uzrokuje se trajna šteta prirodi, a divlje životinje uzete iz prirode ne samo da su osuđene na život u zatočeništvu, nego se time uzrokuju i troškovi koje zahtjeva trajna skrb o ovakvim jedinkama u zatočeništvu do kraja njihova života", poručuju iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Sramotno javljanje uživo Sramotno VIDEO Skandalozni video: Huškali snimatelja da udari Dankina ujaka, kamere sve zabilježile - "Udari ga Rafa, udari ga!"

Pročitajte i ovo Ilustracija riba Jedinstveni dan u Katoličkoj crkvi Veliki je petak: Znate li zašto danas nema mise i zašto se posti?

U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suda obavljena je pretraga stana, vozila i prostora. O događaju je također obaviješteno i Ministarstvo poljoprivrede.

Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Uhićen Splićanin zbog mučenja životinja Foto: PU splitsko-dalmatinska

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 64-godišnjak na području grada Splita suprotno čl.153 st.3. Zakona o zaštiti prirode posjedovao dva vuka, mužjaka i ženku koji su strogo zaštićena vrsta sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama i od neutvrđenog datuma do 27. ožujka na držao ukupno 67 pasa različitih pasmina, koje je zanemarivao s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, te im je ograničavao kretanje na način da im je uzrokovao bol, patnju i ozlijede, čime je ostvario obilježja kaznenih dijela Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i Ubijanje ili mučenje životinja", priopćila je splitska policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene