Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK POKRENUO ISTRAGU

Upleten i predstojnik zagrebačke Carine? Oštetili državu za više od pola milijuna kuna na uvozu automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvanestorica osumnjičenih, među kojima su predstojnik zagrebačke carine i djelatnik Ministarstva financija, našli su se na meti Uskoka koji je protiv njih pokrenuo istragu tereteći ih da su neplaćanjem posebnog poreza za najmanje 18 vozila oštetili državni proračun za više od pola milijuna kuna.

Temeljem kaznene prijave tzv. poreznog Uskoka, istraga je pokrenuta protiv 11 hrvatskih i jednog srpskog državljanina. Uskok ih sumnjiči za utaju i pomaganja u utaji poreza ili carine, davanje mita, krivotvorenja i zlouporabe položaja i ovlasti, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić - 1 Sumnja u gospodarski kriminal Akcija Flajš: Ana Karamarko nakon ispitivanja puštena na slobodu Slika nije dostupna Pod istragom i policijski službenik USKOK istražuje 27 ljudi i sedam trgovačkih društava: U zločinačkom udruženju državu oštetitili za preko 26 milijuna kuna

Predstojnika zagrebačkog Područnog carinskog ureda i drugookrivljenog terete da su od listopada 2015. do srpnja 2017. u Zagrebu te na području Slovenije i Austrije povezali ostale osumnjičenike.

Osim ovlaštenog ispitivača Državnog zavoda za mjeriteljstvo i ovlaštenog carinskog službenika Ministarstva financija iz zagrebačkog Područnog carinskog ureda, organizatori su u skupinu povezali direktora za trgovinu automobilima i motornim vozilima lake kategorije, direktore dvije tvrtke s registriranom djelatnošću ovlaštenog carinskog otpremnika i direktora jedne austrijske tvrtke.

Okrivljeni su po Uskokovim sumnjama za sebe i druge namjeravali steći imovinsku korist trgovinom vozilima te pružanjem usluga zastupanja u carinskom postupku prilikom uvoza vozila kupljenih u drugim državama članicama EU u Hrvatsku. Pritom je drugookrivljeni izdavanjem fiktivnih računa u ime dvije tvrtke, uz naplatu iznosa od najmanje 400 kuna, kupcima rabljenih vozila omogućio neplaćanje posebnog poreza na stjecanje motornih vozila u Hrvatskoj.

Kako bi osigurao nižu cijenu vozila kupcima, a sebi ostvario zaradu na proviziji za svako prodano vozilo, zbog čega su se kupci odlučivali za nabavu vozila njegovim posredstvom, drugookrivljeni je izdavanjem fiktivnih računa na ime dva trgovačka društva omogućio neplaćanje PDV-a, s time da je predstojnik zagrebačkog Područnog carinskog ureda osigurao realizaciju carinskog postupka.

"Na opisani način su za najmanje 18 vozila omogućili neplaćanje posebnog poreza na stjecanje motornih vozila od strane kupaca vozila" u ukupnom iznosu od najmanje 62 tisuće kuna te su za najmanje 18 vozila omogućili neplaćanje poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od gotovo 533 tisuće kuna na štetu Državnog proračuna, izvijestio je Uskok koji je za sedmoricu osumnjičenika zatražio određivanje istražnog zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene