Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tko će platiti obrazovanje?

Studenti potpisuju ugovore, a Vlada sveučilištu duguje 90 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svojoj će koži, ili bolje reći budućnosti, nedostatak novca među prvima osjetiti, mladi, oni na čijem bi se obrazovanju trebala graditi gospodarski razvijena Hrvatska.

Zbog sve praznije državne blagajne besplatan upis na fakultete za sve brucoše pod velikim je upitnikom. Ne isplati li Vlada fakultetima obećani novac za školarine, teret će pasti na studente. Kod upisa moraju s fakultetom potpisati ugovor kojim se obvezuju platiti troškove ako država to ne učini.

Pročitajte i ovo Fakultet: Ilustracija - 1 Broje nula upisanih studenata Na popularne fakultete traje navala, ali neke nije upisao - nitko: "Ako sada naprasno ukidamo te programe..." Najpoželjinij fakulteti - 5 Zahuktavaju se pripreme Za sve je kriv holivudski spektakl? Poznato je koji su studiji najpopularniji među maturantima: U top 10 ove godine i jedno iznenađenje

Kao četiristoti na rang listi Pravnog fakulteta David je, kaže, upao na faks. I on i svi brucoši ove godine besplatno. 'Konačno je gotovo, sad idem na more i ludilo', rekao je David. Ali prije upisa na potpis je dobio ugovor, ne isplati li Vlada novac za školarine, fakultet taj novac može naplatiti i od njega.

>> Senat prihvatio da studenti s fakultetima potpisuju ugovore

'Meni ne bi bio problem. Bio bi mojim starcima. Platit ću ako moram, ali neću platiti punu cijenu, u svakom slučaju', dodaje David. Riječ je o svoti od oko 40 milijuna kuna za Zagrebačko sveučilište, računajući cijelu Hrvatsku vjerojatno dvostruko više.

'Ja mislim da time svi sudionici, a to je Vlada, Ministarstvo, naši fakulteti i studenti, preuzimaju svoj dio ugovorne obveze kao što je bilo i predviđeno', rekao je Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu. Hoće li studenti plaćati više godine studija ovisi samo o njima. 'Na osnovu prolaznosti, znači ECTS bodova i uspješnosti znači prosjeka ocjena', objašnjava Bjeliš.

Osigurao se i zagrebački Filozofski fakultet. 'Nije to nikakvo osiguranje prema Ministarstvu nego naše osiguranje za cjelokupno trajanje studiranja s nekim studentom, dakle za sve tri godine u načelu', kaže Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Svi se nadaju da će Vlada u ovom slučaju ispuniti obećano, ali oprez nije suvišan, brojni vanjski suradnici na fakultetima od početka akademske godine nisu dobili ni kune, neki već pakiraju kofere, a Zagrebačkom sveučilištu Vlada već godinama duguje više od 90 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene