Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugostitelji zadovoljni

Ugostitelji sretni: Kafići će uskoro opet biti puni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cigareta uz kavu ponovno će se vidjeti u kafićima. Ugostitelji su sretni. Posao će, kažu, opet cvjetati.

'Ovako praznih stolova više sigurno neće biti, ja se nadam od sutrašnjeg dana. Ovo što moramo napraviti jednostavno, to ćemo napraviti i opet ćemo gledati pune lokale, jer vidite sami da je sada poluprazno', kaže ugostitelj Branko Klešković.
Izmjene zakona tek su upućene u saborsku proceduru. Pušači će tako još malo pričekati. Površina za pušenje u kafićima po novom neće smjeti biti manja od 10 metara četvornih, ali ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

>> Pušenje se vraća u kafiće, ali pod strogim uvjetima

Oni koji nemaju mogućnost prilagodbe tim prostornim uvjetima, odnosno, manji su, moći će birati poštujući posebne tehničke standarde. 'Upuhivanje atmosferskog zraka, povećan protok zraka u prostor, deset izmjena u roku sat vremena, ali i dim koji se ispušta u atmosferski zrak morat će proći kroz filtere', kaže ministar Milinović. Strogo će se kažnjavati bilo kakvo reklamiranje duhanskih proizvoda. Ministar ističe da Zakon nije donesen pod pritiskom i da i dalje štiti zdravlje građana. Slaže se s njim i liječnička struka. 'Ako će taj dotični kafić biti određen za pušače, pisat će velikim slovima da je kafić za pušače i nepušači najvjerojatnije neće ulaziti u takav objekt', smatra Damir Eljuga iz Hrvatske lige protiv raka.

S druge strane, ugostitelj Nik Orosi je još prije četiri godine otvorio kafić za nepušače. Dobro mu ide i bez cigareta. Tako je odlučio od početka. 'Meni izgleda zemlja kao neozbiljna jer ne pokazuje što želi. Austrija ima takav zakon kakav ima dok u Italiji, jer svi gledamo u Italiju, tamo je zapravo promet narastao', kaže Nik. 'Ljudi su se naučili. U pravilu, hoćeš sjediti unutra' nema pušenja cigareta', kaže jedan gost. Većina se na takva pravila ipak teško navikavala pa su pepeljare ponovno spremne za uporabu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene