Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesloga u oporbi

Ugledni politički analitičar: ''HNS se preplašio da će SDP postići dogovor s Mostom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome kakvu igru nakon raspada koalicije igraju oporbene stranke u iščekivanju izglasavanja povjerenja ministru financija i predsjedniku Sabora razgovarali smo s uglednim političkim analitičarem Žarkom Puhovskim.

SDP će glasovati za opoziv HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića, ali neće glasovati za opoziv predsjednika Sabora i čelnika Mosta Bože Petrova. HNS je potpisao zahtjev za izglasavanjem opoziva predsjednika Sabora, ali ne žele da ga zamijeni HDZ-ov Gordan Jandroković. Podržat će, kažu, i opoziv HDZ-ove ministrice Martine Dalić.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Nakon što je premijer i lider HDZ-a Andrej Plenković razriješio Mostove ministre u Vladi, raspad koalicije koja ni ovoga puta nije dugo trajala, izazvala je i zbrku u oporbi koja nije pokazala jedinstvo u potezima koji su uslijedili.

''HNS se preplašio da će SDP postići neki dogovor s Mostom i to su pokušali spriječiti tako da poduzmu inicijativu kada je riječ o izglasavanju povjerenja Petrovu'', rekao je žarko Puhovski u razgovoru za DNEVNIK.hr. Iz SDP-a su stizale izjave da žele pokušati dogovoriti većinu u Saboru s Mostom, međutim, za to bi im trebalo znatno više glasova i od ostalih kolega iz oporbe. Podršku HNS-a za to nemaju, a u posljednja tri dana predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio je da neće ni u jednu većinu – ni u onu koju bi slagao HDZ, ako ni onu koju bi slagao Most.

''Besmisleno je s njihove strane da kažu da su za smjenu predsjednika parlamenta, ali nisu za izbor novog predsjednika parlamenta, koji opet dolazi iz redova HDZ-a po logici najveće stranke. Ne mogu shvatiti kakav bi to bila logika, ako nema druge koalicije, a nema, po kojoj najveća stranka ne bi imala predsjednika parlamenta. To više što je Plenković pokazao jedan element demokratičnosti, time što nije predložio Reinera za predsjednika Sabora, nego Jandrokovića. Mislim da je to bilo neobično, ali to su sve potezi iz nužde'', kaže Puhovski obrazlažući ''potez iz nužde'' pokušajem očuvanja pozicije uoči lokalnih izbora.

''Neodgovoran Plenkovićev potez''

Puhovski smatra da je Plenkovićev potez razrješavanja ministara u ovom trenutku, a posljedično tome i raskidanja koalicije ''neodgovoran''.

''Da je to učinio prije mjesec dana, imao bi mogućnost za parlamentarne izbore zajedno s lokalnim te da ih dosta uvjerljivo dobije. Da je to napravio za tri tjedna, mjesec dana, imao bi mogućnost vidjeti kakva je situacija nakon lokalnih izbora i da eventualno dobije koalicijske partnere za dulje vrijeme, jer sad, prije lokalnih izbora nitko ne može prihvatiti pretrčavanje iz jednog tabora u drugi. Jer bi to biračko tijelo zasigurno kaznilo'', rekao je.

Što se tiče suradnje HNS-a i HDZ-a koju Vrdoljak odlučno (za sada) odbija, ona bi se mogla pokazati već na lokalnim izborima u utrci za gradonačelnika Zagreba. ''Ako HNS dobro prođe u Zagrebu, sasvim je moguće da se postigne dogovor s HDZ-om, tako da se tada situacija mijenja. Ako budu u drugom krugu u Zagrebu gospodin Bandić i gospođa Mrak Taritaš, veoma vjerojatno će HDZ podržati gospođu Mrak Taritaš da bi ojačao HNS i učinio ga podobnim za koalicijskog partnera. Ali sve se to događa na brzinom. Opet je premijer Plenković dopustio da mu idu na živce ljudi iz Mosta i iznervirano, nedomišljeno radi'', ističe Puhovski.

Ali, prije toga, sljedeći tjedan izglasavat će se nepovjerenje ministru Mariću. ''Mislim da će postojati nekoliko većina – većina da se makne Petrova i većina da se makne Marić. Imat ćemo taktičke većine koje će se mijenjati ovisno o točki dnevnog reda. I upravo je zato strašno važno HDZ-u da dobije predsjednika Sabora, jer predsjednik Sabora ima moć manipuliranja dnevnim redom. Tako bi HDZ svaki naredni petak morao računati koju točku smije staviti na dnevni red jer imaju većinu, a koju ne smije. A da bi se to realiziralo moraju imati predsjednika parlamenta koji to može provesti u funkcioniranju samog parlamenta'', kaže Puhovski.

Nepovjerenje Vladi i traženje nove većine

No, upitno je hoće li zastupnici izglasati HDZ-ovog kandidata za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. ''Čini mi se potpuno izvjesnim da će se smijeniti Petrova i veoma vjerojatnim da Marić neće dobiti većinu, odnosno da će morati otići, a to onda znači nepovjerenje Vladi'', rekao je.

Nakon toga bi slijedilo traženje nove većine. ''Sabor će nakon ovog tjedna ionako prestati funkcionirati zbog lokalnih izbora. U lipnju će se nakon lokalnih izbora početi skupljati nova većina ako bude moguće. Pokaže li se to nemogućim što je dosta vjerojatno, onda će se ići na izbore krajem rujna, početkom listopada, to mi se čini najvjerojatnije'', zaključuje.

Kako bi na jesen u očima birača mogle stajati stranke, odnosno akteri sadašnje političke zbrke teško je predvidjeti zbog raznih okolnosti koje se u međuvremenu mogu dogoditi kako u našoj zemlji, regiji, tako i u cijelom svijetu.

''Sumnjivo je može li HDZ skockati nekakvu parlamentarnu većinu''

''Svašta se u svijetu može dogoditi, svašta se u Hrvatskoj može dogoditi. Ono što se meni čini vjerojatnim da bi izbori sada odgovarali samo dvjema strankama HDZ-u i Živom zidu, jer bi Živi zid pokupio dio glasova Mosta. Most bi se vjerojatno doveo u situaciju da gubi dio podrške, jer ostaje jasno da nisu partner na kojeg se može računati u političkom životu. Bilo bi čudo da se SDP oporavi do tada, jer je SDP u katastrofalnom unutarnjem stanju. To bi sve odgovaralo HDZ-u u današnjim okolnostima, ali ponavljam - mi ne znamo što se u svijetu, s terorizmom, naftom, EU , Slovenijom može dogoditi u narednih pet šest mjeseci dok budu izbori.

A je li Most potezima od prethodnih dana počinio ''samoubojstvo vlastitog koalicijskog potencijala''. Kao što je to ustvrdio bivši savjetnik Bože Petrova Ivica Relković? ''To nažalost nije istina. To bi trebalo biti istina, da se korektno ponašaju političari u Hrvatskoj. Ovdje je situacija takva da je SDP potpuno jasno spreman surađivati s Mostom. Spremni su preuzeti odgovornost, a nisu u stanju imati gradonačelnika kandidata u Zagrebu, tako da mi je njihova priča o preuzimanju odgovornosti prilično čudna. Međutim, oni imaju ozbiljan broj zastupnika i očito će pokušati s Mostom konstruirati nešto što je po mom sudu potpuno nerealno da bi bila parlamentarna većina. Sumnjivo je može li HDZ skockati nekakvu parlamentarnu većinu, a za SDP sam u ovom sastavu Sabora gotovo siguran da je to nemoguće'', zaključuje Puhovski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene