449359
449359
449359
449359
449359

Udruge traže od Ministarstva zdravlja i HZZO-a doradu eKartona

  • , 07.09.2016., 14:18
  • Autor:
  • komentara

Budući da ni jedna udruga liječnika primarne zdravstvene zaštite nije sudjelovala u izradi eKartona, koji je pušten u probni rad 1. rujna, pet udruga koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite traži od Ministarstva zdravlja i HZZO-a doradu programa u čemu trebaju sudjelovati stručna društva obiteljske medicine, poručila je u srijedu predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) Josipa Rodić.

 
 
 
 
eKarton (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL)
eKarton (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL)

Rodić je na konferenciji za novinare rekla da je postignut konsenzus pet udruga (HUKPZZ, KoHOM, Hrvatsko društvo obiteljskih liječnika, Hrvatska udruga obiteljske medicine i Društvo nastavnika opće i obiteljske medicine) jer drže da projekt krši neke zakonske norme pa ga u tom obliku nije moguće provoditi.

Liječnici mogu biti tuženi zbog otkrivanja podataka o pacijentima

"Ne može se dogoditi 'probijanje' zdravstvenih kartona bez pismene suglasnosti osiguranika i liječnika koji je obvezan čuvati liječničku tajnu. Pred nas je stavljen gotov projekt za čiju smo implementaciju odgovorni. Iako je najavljeno da je to probni rad, smatramo da bi njegova implementacija u ovom obliku nanijela više štete nego koristi", kazala je Rodić.

"Mi nismo protiv eKartona, ali smo protiv toga da se s njim ide predizborno, s nepripremljenim projektom zbog kojega doživljavamo neugodnosti. Svaki dan od HZZO-a dobivamo dopise što treba popraviti, a nije dogovoreno koji se podaci šalju u Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH)", kazala je Dijana Krešić Novački.

Ističe kako nije na liječnicima da određuju koje podatke o pacijentu treba slati u CEZIH već to mora biti zakonski uređeno, a pacijent za to dati pristanak. Ovako se, upozorava, liječnik izlaže opasnosti da bude tužen zbog otkrivanja nekog podatka za koji pacijent ne želi da ga zna itko osim njegova liječnika (primjerice o obavljenom pobačaju, zaraznoj bolesti i sl).

Pacijent, rečeno je, mora imati utjecaja na to hoće li neki podatak o njegovu zdravstvenu stanju biti vidljiv nekom trećem.

Predsjednica HUKPZZ-a najavila je da će ustrajati na svojim zahtjevima i od nove zdravstvene administracije tražiti ukidanje članka Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji ograničava pravo liječnicima primarne zdravstvene zaštite odlazak u koncesiju tražeći da najmanje 30 posto njih ostane pri domovima zdravlja.

Koncesije svim zainteresiranim zaposlenicima domova zdravlja

"Tražimo da se koncesija da svim zainteresiranim zaposlenicima domova zdravlja", kazala je iznoseći zaključke s prošlotjedne tematske konferencije liječnika primarne zdravstvene zaštite. Zatraženo je i definiranje opsega prava osiguranika kako se ne bi događalo da HZZO liječnicima vraća račune zbog prekoračenja ugovorne obveze.

Liječnici, među ostalim, zahtijevaju da lokalna samouprava sufinancira zdravstvenu zaštitu u ruralnim i otočkim područjima s malim brojem stanovnika, gdje liječnici ne mogu osigurati egzistenciju postojećim modelom plaćanja, kao i da koncesionari dobiju dio tzv. decentraliziranih sredstava za zdravstvo koji država daje lokalnoj samoupravi.

"Ta su sredstava namijenjena za obnovu medicinske opreme, ali ostaju na raspolaganju domovima zdravlja i bolnicama. Koncesionari taj dio ne dobivaju već se s novcem nabavlja oprema koja se koncesionarima daje u najam i to se protuzakonito naplaćuje", rekla je Rodić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se