Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruge: 'Sigurnosne provjere bile su nezakonite'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprotno očitovanju državnog vrha, nevladine udruge ocijenile da je postupak sigurnosne provjere civilnog društva bio nezakonit i protuustavan, između ostalog, jer nije vrijedila uredba prema kojoj su obavljene.

Predstavnici Centra za mirovne studije, GONG-a i Zelene akcije smatraju kakoa stara uredba prema kojoj su obavljene sigurnosne provjere ne vrijedi od 30-og dana stupanja na snagu Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Taj je zakon na snazi od sredine kolovoza prošle godine.

Pročitajte i ovo PR Najveće okupljanje poduzetnika Najava konferencije i donatorske gala večere UGP-a Slika nije dostupna UOČI NOVE ODLUKE Mali distributeri goriva zavapili prema Vladi: ''Ugroženo nam je poslovanje i 1000 radnih mjesta"

Udruge tvrde da Vlada nije ispoštovala zakonsku odredbu prema kojoj je u roku od 30 dana od usvajanja trebala donijeti uredbe vezane uz unutarnje ustrojstvo sigurnosno-obavještajnih agencija i druge uredbe propisane tim zakonom.

'Svi koji se pozivaju na tu uredbu, pozivaju se na propis koji ne vrijedi, a tajne službe već mjesecima postupaju prema nevažećem propisu', tvrde predstavnici civilnog sektora.

Uz to navode pritom kako po odluci Ustavnog suda iz travnja 2003., prestankom važenja zakona kao pravne osnove za donošenje drugog propisa prestaju važiti i drugi propisi doneseni u svrhu provedbe zakona, ako u novom zakonu nije drugačije određeno.

Prema mišljenju udruga, ne samo što se postupalo prema nevažećoj uredbi, već je ona još i prekršena jer je provedena potpuna sigurnosna provjera i jer osobe nad kojima se obavljala provjera o tome nisu bile obaviještene, niti su dale suglasnost.

Smatraju da je uz smijenjenu predstojnicu vladina Ureda za udruge Jadranku Cigelj, koja je naložila sigurnosne provjere članova Savjeta, jednako odgovorna i Sigurnosno-obavještajna agencija koja je nalog prihvatila i provela, kršeći zakon i nevažeću uredbu.

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić ustvrdila je da državni vrh prikriva istinu i odgovornost za kršenje zakona i ljudskih prava. Iako su nakon izbijanja afere predstavnici Vlade tvrdili da je prekršen zakon, na kraju su svi složili da nije bilo kršenja zakona kako bi zaštitili sebe jer oni dijele odgovornost, rekla je Suzana Jašić.

Udruge su najavile podnošenje još nekoliko predstavki Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te da će jedna od civilnih aktivistkinja nad kojom je obavljena sigurnosna provjera Sandra Benčić podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene