Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobe s invaliditetom

BORBA ZA OPSTANAK 'Nije nam mjesto među ljubiteljima ptica pjevica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge osoba s invaliditetom traže status udruga od posebnog interesa, nije im kažu mjesto među ljubiteljima ptica pjevica. Svoje probleme iznijeli su i ministrici Juretić koja je obećala bolje uvjete života i rada osobama s invaliditetom.

Udruge osoba s invaliditetom traže status udruga od posebnog interesa.

Pročitajte i ovo Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe'' Osoba s invaliditetom - 1 Novost Dobra vijest za osobe s invaliditetom, uskoro će dobiti nacionalnu i EU iskaznicu: U registru je više od 600 tisuća ljudi

'Nisu to udruge gdje upražnjavamo svoje hobije, urbanziramo slobodno vrijeme, nego naši članovi kroz njih ostvaruju svoja prava, te udruge obavljaju određene socijalne usluge. To znači da je neke stvari koje bi država trebala odrađivati i njezine institucije prebacila na udruge osoba s invaliditetom', rekao je Vojin Perić, predsjednik Saveza slijepih.

Na brojne probleme invalidi su upozorili i ministricu Bernardicu Juretić. Jedan od problema je i visina naknade za tuđu njegu i pomoć, koja pokriva troškove prouzročene inavliditetom. U Hrvatskoj je najmanja u Europi. Kod nas iznosi 46 eura, a prosjek plaće 780 eura. U Bosni i Hercegovini 200 eura, a prosjek plaće 450 eura. U susjednoj Srbiji 250 eura dok je prosjek plaće 360 eura.

Iz resornog ministarstva su obećali da će raditi na poboljšanju skrbi o osobama s invaliditetom.

Dajana je slijepa i nezaposlena, ali je radno sposobna. 'Znači nemam pravo na osobnu invalidninu, samo pravo na 350 tuđe njege i pomoći. S obzirom da je moj pas moje sredstvo kretanja i svake godine je veterinarski pregled otprilike 400 kuna, mjesečni iznos za hranu je je 400-450 kuna, a ja dobijem 350 kuna na mjesec, znači čak ni veću hrane svom psu ne mogu kupiti.', požalila se Dejana Biondić.

Andrea je oslijepila u kasnim dvadesetima. Kasnije oslijepljele osobe jedina su kategorija osoba s invaliditetom koje nemaju rehabilitaciju. 'Znate i sami kada čovjek recimo izgubi nogu da ide prvo na medicinsku rehabilitaciju iza toga i psihološku podršku i sve ono što je potrebno da bi se vratio u život. E sad kada izgubite vid nemate medicinske rehabilitacije', rekla je Andreja Veljača.

A upravo Udruge osoba s invaliditetom često pružaju najzahtjevnije usluge. 'Koje ne dobivaju na ni jednom drugom mjestu. Od pružanja socijalnih usluga, videćeg pratitelja, pomoći u ostvarenju njihovih prava i mogućnosti', dodaje Veljača.

Takve udruge nastaju iz potrebe i nužde, a ne hobija, kažu. Boje se za opstanak i zbog najavljenog usvajanja Vladine uredbe o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću. Ona bi nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva mogla uzeti 70 posto planiranih sredstava za 2016. godinu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene