Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike Vladi

Udruge nezadovoljne Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet udruga civilnog društva uputilo je otvoreno pismo Vladi u kojem osuđuju način na koji je Vlada prihvatila Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Potpisnici pisma nezadovoljni su jer tvrde da je Vlada donošenjem Kodeksa željela tek 'pro forma' ispuniti obveze koje za nju proizlaze iz više različitih nacionalnih strategija, a bez stvarne volje da uključi organizacije civilnog društva i drugu zainteresiranu javnost u donošenje odluka te da ih informira o prihvaćanju Kodeksa. Apsolutno je neprihvatljivo da je Kodeks koji bi trebao dati smjernice za učinkovito savjetovanje državnih tijela i zainteresirane javnosti, u konačnici izrađen bez savjetovanja s organizacijama civilnoga društva i bez javne rasprave te prihvaćen daleko od očiju javnosti, na zatvorenoj sjednici, navodi se u pismu.

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi

Udruge smatraju da je takvo postupanje u proturječju s prihvaćenim Kodeksom, odnosno s njegovim ciljevima i načelima. 'Vlada je ovakvim postupkom pokazala krajnje nerazumijevanje procesa savjetovanja sa zainteresiranim javnostima jer prihvaćanje dokumenta koji bi trebao doprinijeti uključivanju javnosti u procese donošenja odluka bez da se o tome samu javnost informira, ne može se drugačije nazvati'. U nizu kritika udruge Vladi predbacuju i što je donoseći Kodeks minorizirala ulogu Hrvatskog sabora jer je dokument donesen bez rasprave i odlučivanja u najvišem zakonodavnom i reprezentativnom tijelu.

Otvoreno pismo potpisale su udruge Babe, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek, CESI, CMS, Documenta, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Zelena akcija i Zelena Istra.

(HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene