Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razbuktavanje strasti

Đakić: Josipovićeva inicijativa je politikanstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata usprotivila se objavi registra hrvatskih branitelja.

Takve nepripremljene i ad hoc inicijative, po mišljenju Koordinacije, ne služe nikome osim ponovnom razbuktavanju strasti koje bi se koristile u političko-manipulacijske svrhe. Smatramo da bi objava registra izazvala ponovne pogubne podjele među hrvatskim braniteljima, međusobne optužbe i prozivanja gdje je tko i koliko bio u Domovinskom ratu, koliko je tko zaslužan i što je dobio, čime bi se dovelo u pitanje zajedništvo hrvatskih branitelja. Ne podržavamo javnu objavu registra na internetu jer je za to potreban nacionalni konsenzus uz zakonske preduvjete, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima EU, poručuju predstavnici 13 udruga, potpisnika priopćenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće biti tužbi List iz Zadra objavio dio registra branitelja Slika nije dostupna Burna rasprava 'Rasprave o PTSP-ovcima ćemo dočekati 'na nož''

Napominjući kako se putem medija uporno inzistira na brojci od pola milijuna branitelja pojašnjavaju kako su korisnici invalidskih mirovina 11 posto hrvatski ratni vojni invalidi, dva posto poginuli branitelji, pet posto umrli branitelji, te 77 posto radno aktivni koji osim statusa hrvatskog branitelja i udjela u Fondu hrvatskih branitelja, a prema vremenu provedenom u Domovinskom ratu, nemaju drugih zakonsko zasluženih prava. Ističući kako je kampanja za objavu registra branitelja pokrenuta iz Ureda predsjednika Republike, potpisnici peticije napominju kako predsjednik Republike, kao i sve ostale mjerodavne državne institucije imaju diskreciono pravo da u svakom trenutku provjere imenom i prezimenom sve sudionike Domovinskog rata.

'Politikanski nastup pojedinca'

Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Josip Đakić je govoreći u ime desetak udruga iz Domovinskog rata rekao da se protivi inicijativi za objavu registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ocijenivši tu inicijativu iz Ureda Predsjednika Republike 'politikantskim nastupom pojedinaca'. Đakić je na konferenciji za novinare istaknuo da Ustav i zakoni priječe objavu tog registra te da se udruge na državnoj razini protive toj incijativi koja se želi koristiti u dnevnopolitičke svrhe. Mi smo kompetentni da govorimo o registru i kada i kako se može ili ne može objaviti, naglasio je predsjednik HVIDR-e.

Rekao je da se suprotstavlja slici da su sve udruge i branitelji za objavu registra. Za sada Ustav, kao i niz zakona priječe objavu registra i Predsjednik Republike, kao i njegov posebni savjetnik za branitelje bi u pravnom smislu to trebali znati i uvažavati. Zaključili smo da ako već želimo raspravljati o broju branitelja moramo se sastajati, rekao je Đakić ocijenivši da je prema popisima broj od preko 500 tisuća branitelja realan.

Predsjednik države kao vrhovni zapovjednik ima pravo i mogućnost, sa svojim savjetnikom, 'pročešljati' spisak MORH-a, odakle potječe najveći dio branitelja pa neka pokaže prstom tko je lažni, rekao je Đakić. Ionako nema prave inicijative nego osobno politikanstvo, dodao je. Đakića je podržalo i nekoliko drugih predstavnika braniteljskih udruga na republičkoj razini koji su naglasili da se protive objavi registra uputivši i niz kritika Josipovićevom posebnom savjetniku za branitelje Predragu Matiću Fredu na toj inicijativi posebice ga optuživši da idejom o objavi registra sebi želi priskrbiti generalski čin. (Hina)

Jeste li za objavu registra branitelja?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene