Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽE HITNO DJELOVANJE

Udruga Željke Markić požalila se Plenkoviću na cenzuru Facebooka prema štovateljima generala Praljka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga U ime obitelji uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, pozivajući ih da "u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook".

Iz udruge kažu da im posljednjih dana stižu prigovori "brojnih intelektualaca, uglednika, medija, pravnih osoba i hrvatskih građana" koji na Facebooku pišu da je haška presuda nepravedna i da nije utemeljena na činjenicama te da dodaju da je takva pozicija Vlade i Sabora.

Tvrde da cenzurirane objave ne krše Facebookova pravila poput onih o zabrani govora mržnje, nasilja, golotinje, neovlaštene prodaje, itd.

“Razlog cenzure leži u činjenici da se zadnjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose povijesno-pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Republika Hrvatska i njezine Oružane snage, Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog stožera HVO-a”, kaže se u dopisu udruge U ime obitelji. 

Iz te udruge poručuju da "brisanjem objava hrvatskih građana koji se ne slažu s presudom i izražavaju vjeru u nevinost generala Praljka i ostalih članova “šestorke” Facebook krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli".

Upozorili su i da ista cenzura u još većoj mjeri pogađa i Hrvate u Bosni i Hercegovini. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović će u kampanju za Europski parlament? Borba na društvenim mrežama Milanovića prozvao HDZ-ov ministar, stigao mu odgovor s Pantovčaka: "A kako ide bratov posao s kamionima?!" Donald Trump (Foto: AFP) AKO STE MISLILI DA JE NESTAO..... Trump tužio Twitter, Facebook i Google, smatra da je žrtva cenzure: "Ovo je prekrasan razvoj za slobodu govora"

Očekujemo od vas da hitno zatražite od Facebooka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posljedica ili lažnih prijava ili politizacije Facebooka”, zaključuje se u dopisu udruge U ime obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene