Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozoravaju Sabor

'U ime obitelji': Stručno povjerenstvo bilo je neprofesionalno, u sukobu interesa i služilo je bivšoj vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruge ističu da je Stručno povjerenstvo 88 posto ukupnih sredstava u iznosu od 7.770.156 kuna dodijelilo samo 12 posto prijavljenih medija, odnosno njih 18 od 143 prijavljena na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima u posljednje tri godine.

Udruga "U ime obitelji" uputila je pismeni prilog današnjoj raspravi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora o odluci ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. U prilogu iz navedene udruge žele saborskom Odboru skrenuti pozornost na činjenice koje su u protekle tri godine više puta ukazivali ministarstvu kulture, navode u priopćenju udruge "U ime obitelji".

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Kao prvo, iz Udruge ističu da je Stručno povjerenstvo 88 posto ukupnih sredstava u iznosu od 7.770.156 kuna dodijelilo samo 12 posto prijavljenih medija, odnosno njih 18 od 143 prijavljena na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima u posljednje tri godine.

U ime obitelji primjećuje da "barem njih 16 u društveno-političkim pitanjima zastupa liberalno-lijevi svjetonazor". Nadalje, ističu da je tih 16 portala referendum o braku prikazivalo u negativnom svjetlu, kao i aktivnosti same udruge "U ime obitelji" te to dovode u korelaciju sa svjetonazorima bivše vlasti.

Isto tako, tvrde i da je Stručno povjerenstvo istovremeno bilo istog navedenog svjetonazora te "interesno povezano, a nekoliko puta i u očitom sukobu interesa".

Nadalje, iz Udruge upozoravaju kako kriteriji navedenog Javnog poziva nisu bili dovoljno objektivni te su omogućili "proizvoljnu interpretaciju članovia stručne skupine", a optužili su isto Povjerenstvo i za neprofesionalnost. U prilog neprofesionalnosti ističu podatak da je Stručno povjerenstvo imalo pet dana za napisati 91 recenziju za 91 prijavljeni medij, odnosno da je svaki član Povjerenstva imao 20-ak minuta u prosjeku za svaku od tih recenzija. Udruga "U ime obitelji" dovodi u pitanje poštivanja svih profesionalnih standarda po tom pitanju.

Na kraju, ističu kako su od ministra Zlatka Hasanbegovića zatražili da odredi jasne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva te neprofitnim medijima, kao i da osigura da prijavljene projekte ocjenjuju stručna i neovisna povjerenstva, koja nisu u sukobu interesa ili interesno povezana s prijaviteljima projekta.

Priopćenje udruge "U ime obitelji" i njihov prilog saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, možete pronaći priložene u tekstu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene