Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedjeljom radi trećina Hrvata

"U ime obitelji" ima rješenje za demografsku revitalizaciju Hrvatske: Zabranili bi rad nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povećanje kapaciteta vrtića i uređivanje radnog vremena neke su od mjera koje su dogovorene na Vijeću za demografsku revitalizaciju. U zaustavljanje iseljavanja mladih i pada nataliteta morat će se uključiti sva Vladina ministarstva, poručila je ministrica demografije.

Jedno od rješenja demografske revitalizacije Hrvatske ponudila je i udruga ''U ime obitelji''. Oni žele izmijeniti Zakon o radu i regulirati rad nedjeljom.

Pročitajte i ovo Pekara Povukao potez Vlasnik pekarnice pronašao način da radi i nedjeljom: "Morali smo brzo nešto poduzeti” Željka Markić, U ime obitelji - 2 Ocjena ustavnosti U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti dokumentacije o promjeni roda i spola: "Sve mora biti regulirano zakonom"

Trećina radnika u trgovini radi nedjeljom. Ograničenje takva rada predlaže udruga "U ime obitelji". Cilj im je da radnici sami odlučuju žele li raditi nedjeljom.

"Ukoliko rade nedjeljom, bila bi im osigurana minimalna naknada najmanje 50 posto, što bi bilo određeno zakonom", rekao je Luka Mlinarić iz udruge ''U ime obitelji''.

Postojeći zakon, tvrdi, nije propisao konkretan iznos naknade, pa ona može biti i samo jednu kunu. Sindikati su za zabranu takvog rada.

"Ova poruka koju ja sada prenosim stvarno je njihova istinska poruka. Radnici u trgovini ne žele više raditi nedjeljom i blagdanima", rekla je Bojana Percan iz Sindikata trgovine Hrvatske.

U prosjeku, na mjesec su, kaže, za nedjeljni rad plaćeni 167 kuna. Pitanje je uputila saborskim zastupnicima.

"Biste li vi radili za taj iznos nedjeljom? Ne biste", rekla je Percan.

No poslodavci žele rad nedjeljom. I nisu za zakonske izmjene. Bolji je, poručuju, dogovor sa sindikatima.

"Mislim da neki ljudi, dapače, vole raditi nedjeljom iz razloga što onda mogu preko tjedna obaviti stvari jer su slobodni. Mislim da to treba prepustiti ljudima, a da poslodavac, koliko god to može, prilagodi rad nedjeljom potrebama radnika", objasnila je Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Multinacionalni lanci pokazuju nemoć hrvatske politike i društva

Zakon o zabrani rada nedjeljom Hrvatska je donosila dva puta. No oba su pala na Ustavnom sudu. Iz Vlade još nema naznaka da će se zakon mijenjati.

"Ta moć koju u Hrvatskoj pokazuju veliki multinacionalni lanci koji u svojim matičnim zemljama ne rade, ali ovdje se usude podignuti ustavnu tužbu protiv takvog nečega, pokazuje samo nemoć politike i hrvatskog društva", u svojoj izjavi rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Rad nedjeljom problem je za obitelji, a time i za demografsku sliku, poručuju iz resornog ministarstva.

"Idemo dalje, nećemo stati dokle god ima političke volje ali, napominjem, i volje svih drugih u društvu, preko koljena zakonskim rješenjima kako se pokazalo i rad nedjeljom nije urodio plodom", rekao je državni tajnik za demografiju Marin Strmota.

Tom planu zasad, čini se, nedostaje konkretnih poteza. Postoji tek obećanje da rad nedjeljom planiraju regulirati do kraja mandata.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene