Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputili pismo predsjedniku Sabora

Udruga 'U ime obitelji' ostala bez odgovora na prijedlog o reguliranju rada nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga 'U ime obitelji' u Sabor je uputila prijedlog o tomu kako regulirati rad nedjeljom. Međutim, nitko im nikada na taj prijedlog nije odgovorio. Zbog toga su uputili pismo predsjedniku Sabora.

O radu nedjeljom, o kojem je i Ustavni sud rekao svoje, često se raspravlja i svi se slažu da i to pitanje treba doći na red, no, bez odgovora - kada. U sabor je stigao prije gotovo pola godine. Od Odbora za rad, udruzi 'U ime obitelji', nije stiglo ni slova o njihovom prijedlogu rada nedjeljom.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Trgovački centar, ilustracija GUBITAK PRIHODA Zbog neradne nedjelje poslodavci već počeli prijetiti otkazom: ''Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove''

"Treba se po prijedlogu raspraviti i potom izvijestiti slažu li se ili ne, žele li poboljšati nešto, imaju li prijedlog, je li ta tema nevažna. Samo na taj način se ispunjava jedna obveza", rekao je Krešimir Planinić iz udruge 'U ime obitelji'. Žalili su se predsjedniku sabora na Gordana Marasa. "Proveli smo tematsku raspravu na Odboru prije dva mjeseca, moglo se raspravljati, čuli su se razni suprotstavljeni stavovi", rekao je Gordan Maras iz Odbora za rad.

To je bio okrugli stol, odgovaraju mu iz Udruge čiji je prijedlog da radnici u trgovini mogu odlučiti žele li ili ne, raditi nedjeljom. Ako se za to odluče, satnica bi bila 50 posto veća. Radnik je slabija strana, kaže sindikat trgovine, pa bi ovakav prijedlog teško funkcionirao.

"U slučaju kad bi on odbio raditi nedjeljom, kad bi rekao da ne želi, moglo bi mu se dogoditi da bude prebačen na udaljenost od 50 kilometara ili da radi u nepovoljnim vremenskim okolnostima ili treća smjena", kaže iz Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine. Poslodavci su otvoreni za razgovor.

"To je tema koja mora ići u široku raspravu svih strana jer moramo voditi računa i o tim obiteljima. Što im vrijedi da budu zajedno ako će netko iz tih obitelji ostati bez posla jer se neće raditi nedjeljom", kaže Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca. Sada u trgovini radi oko 180 tisuća, nedjeljom - 35 posto.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene